single.php
. . . wet Toezicht op kansspelen

 

Toezicht op kansspelen

De overheid vindt bij kansspelen drie dingen belangrijk: het voorkomen van kansspelverslaving, het beschermen van de consument en het tegengaan van illegaliteit en criminaliteit. Hoe houdt de overheid hier toezicht op? Dat leggen we hieronder uit.

Het toezicht van de Kansspelautoriteit

De valkuilen van Kansspelen lijken op die van financiële producten. Bij legale financiële producten denk je dan aan: levensverzekeringen en premieleningen. Aan de andere meer risicovolle of zelfs onbetrouwbare kant denk je aan: piramidespelen en ponzifraudes. Mensen worden bij financiële producten ook beschermd en geholpen om geïnformeerde en verantwoorde keuzes te maken. Bij kansspelen is daarnaast ook een risico op verslaving. Dat maakt bescherming dus éxtra belangrijk. Zeker voor bepaalde risicogroepen. Zoals mensen met een verstandelijke beperking, mensen die de Nederlandse taal minder goed spreken en minderjarigen. Voor minderjarigenzijn de hersenen nog niet voldoende ontwikkeld om ingewikkelde beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld beslissingen die op lange termijn gevolgen kunnen hebben voor financiën of gezondheid. Hierdoor is de kans groter dat deze kwetsbare groepen gokkers geen goede keuzes kunnen maken.

Verlenen van vergunningen

Aanbieders van kansspelen kunnen een vergunning aanvragen om legaal hun gokspellen aan te mogen bieden. De Kansspelautoriteit toetst deze aanvragen aan strenge criteria en beslist wie er een vergunning krijgt. Zij verlenen een vergunning als kansspelbedrijven aan alle voorwaarden voldoen. Deze ‘vergunningverlening’ is een manier om ongeschikte bedrijven te kunnen weren.

Vanaf april 2021 mogen ook aanbieders van online kansspelen een vergunning aanvragen om vanaf 1 oktober legaal online kansspelen aan te bieden. Veel grote bedrijven, zoals Unibet, Pokerstars en Bwin, horen nog niet bij de groep die in april 2021 een vergunning mochten aanvragen. Zij mogen voorlopig nog niet actief zijn. Dit komt omdat er in de wet staat dat bedrijven die zich de afgelopen jaren ook al op de Nederlandse markt hebben gericht, geen vergunning mogen aanvragen. Zij mogen pas later een vergunning aanvragen

Toezicht op naleving van regels en handhaving

De kansspelautoriteit kijkt goed naar het preventiebeleid van kansspelaanbieders. Preventie betekent in dit geval het voorkomen van gokproblemen. Zij beoordelen de maatregelen die kansspelaanbieders nemen om gokkers juist te informeren, verslaving tegen te gaan en de eerlijkheid van de kansspelen te garanderen. De Kansspelautoriteit houdt toezicht op naleving van de wet en spoort daarnaast illegale kansspelen op. Zo kan witwassen en financiering van terrorisme worden voorkomen.

Voorlichting

De Kansspelautoriteit geeft voorlichting en informatie aan burgers, medeoverheden, bedrijven en maat­schappelijke organisaties. Zo is er een publiekslijn waar mensen illegale kansspelen kunnen melden en vragen kunnen stellen over kansspelen, bijvoorbeeld hoe ze een kansspelverslaving kunnen herkennen en voorkomen. Bellen kan op werkdagen tussen 9.00 – 13.00 uur 070 302 13 00, keuze 1.

Bron: Marktvisie kansspelen; Marktordening en markttoezicht vanuit de publieke belangen (2021). Kansspelautoriteit.


 

Vergroot lettertype
Scroll naar top