single.php
. . . vraag Wat is magisch denken?

 

Wat is magisch denken?

Magisch denken is een overtuiging dat de hele wereld leeft en dat iemand dit kan beïnvloeden. Ook levenloze voorwerpen hebben bovennatuurlijke krachten. Magisch denken wordt ook wel bijgeloof genoemd. Bij magisch denken lijkt het of er logische verbanden bestaan terwijl die er niet zijn.

Veel mensen maken er regelmatig gebruik van. Denk hierbij aan sporters die zonder een kruisje te slaan niet aan de wedstrijd beginnen of steeds met de rechtervoet als eerste het veld op lopen. Ook het bekende geluksmuntje in de zak heeft al menig manager door een crisis heen gesleept.

Vooral op momenten dat het erg tegen zit of er grote stress wordt ervaren grijpen mensen vaak terug naar dit magische denken. De grote orkanen krijgen namen als Katrina of Rita. Ze moeten bezworen worden, hier worden allerlei rituelen voor gebruikt, zoals bidden of voodoo. Dat geeft houvast en hoop.

Magisch denken & gokken

Magisch denken komt bij gokken vaak voor. Veel spelers geloven niet in toeval. Ze zijn van mening dat ze invloed kunnen uitoefenen op het spel. En dat er een bepaalde reden is waarom ze wel of niet winnen. Ze hebben bijvoorbeeld het geloof dat de aanhouder wint. Ze denken: als ik altijd met dezelfde getallen of buurgetallen speel, dan kan ik winnen. Terwijl de uitslag uiteindelijk geheel toeval is. De uitslag van een spel wordt over het algemeen niet door kennis of oefening bepaald. 

”Bij deze croupier heb ik altijd geluk!”
“Met dezelfde getallenreeks of combinatie op repeat is het een kwestie van tijd voor hij valt!”
”Als ik in deze hoek van de roulette tafel speel ga ik winnen, net als de vorige keer”

Ze spelen vaak hetzelfde spelletje op dezelfde manier en maken gebruik van dezelfde inzetpatronen. Om zo successen uit het verleden te herhalen. Ze zitten als het ware gevangen in hun eigen magische denken. De logische argumenten van anderen passen niet in hun magische denkwereld. Zij leggen verbanden die er niet zijn.

Vergroot lettertype
Scroll naar top