single.php
. . . verantwoord-spelen Hoe zorg jij voor jezelf?

 

Online gokken en zorgen voor je gezondheid

Online gokken kan invloed hebben op je gezondheid. Hoe zorg jij goed voor jezelf als je online aan het gokken bent? In dit artikel geven we je informatie over wat gokken met je gezondheid kan doen als het gaat om stil zitten en naar een scherm kijken. Ook geven we tips over hoe je goed voor jezelf kan blijven zorgen.

De dagelijks tijd die je achter een scherm zit

Het kan zijn dat je aan het gokken bent op je telefoon, op je computer of op je tablet. In alle drie de gevallen zit je achter een scherm.  We noemen dit ook wel schermtijd. Je zit (of staat) en je kijkt naar een scherm. Dit kan tot gevolg hebben dat je bijvoorbeeld last krijgt van je ogen, nek of rug. Dit kan door je houding komen en ook door het focussen van je ogen op één beeld. Ervaar je klachten in je lichaam of bijvoorbeeld vermoeidheid? Zorg er dan voor dat je in beweging komt en je totale schermtijd op een dag vermindert.

Zorg voor voldoende beweging

Beweging is goed voor je lichaam en voor je hersenen. Zeker als je al wat langere tijd stil zit. Er zijn verschillende adviezen over de hoeveelheid beweging die gezond is. Voor volwassenen is dit bijvoorbeeld 30 tot 45 minuten actief bewegen per dag. Als je al een tijdje aan het gokken bent op een dag, zorg dan ook voor voldoende beweging.

Zorg voor een goede nachtrust

Per leeftijd worden er door de Hersenstichting adviezen gegeven over de hoeveelheid slaap die je als volwassen persoon nodig hebt. Voor volwassenen is het advies 7 tot 9 uur te slapen. Tijdens je slaap komen je lichaam en geest volledig tot rust. Hoe beter de kwaliteit van je slaap, hoe meer uitgerust je de volgende dag wakker wordt. Gokken heeft invloed op de kwaliteit van je slaap, lees hier gerust meer over. Probeer hier bewust van te worden en aandacht te geven aan een goede slaaphygiëne.

Zorg voor voldoende ontspanning

Gokken kan stress opleveren. Bijvoorbeeld als je te veel geld hebt ingezet of als je geld hebt ingezet wat je eigenlijk niet hebt. Of je nou hebt gewonnen of verloren, zorg voor voldoende ontspanning in je dag. Dit zou je kunnen doen door naar buiten toe te gaan en een rondje te lopen. Ook zou je kunnen gebruik maken van meditatie oefeningen of ademhalingsoefeningen. Probeer jezelf af te vragen wat jou ontspanning geeft buiten het gokken om. En daag jezelf uit om jezelf deze ontspanning te gunnen.  

Luister naar je lichaam

Gokken kan er voor zorgen dat je alleen maar met het spel bezig bent en met geld winnen. Dit kan tot gevolg hebben dat je niet voldoende aan je eigen lichaam denkt. Door op je ademhaling te focussen kan je leren begrijpen hoe het met je lichaam gaat. Luister naar je lichaam en geef je lichaam de aandacht die het verdient. Een manier die hier bij kan helpen is het doen van mindfulness oefeningen.

Ben je benieuwd hoe goed jij voor jezelf zorgt als je online aan het gokken bent? Doe hier de test van Digitale Balans.


 

Vergroot lettertype
Scroll naar top