single.php
. . . effecten Gokken onder invloed

 

Gokken onder invloed

Mensen met gokproblemen drinken en roken vaker dan mensen die geen gokproblemen hebben. Gokken en middelengebruik gaat vaak samen. Zo gebruiken gokkers vaak ook alcohol, drugs (zoals cocaïne of speed) en medicijnen (zoals slaap- en kalmeringsmiddelen). Deze middelen kunnen ervoor zorgen ervoor dat je stemming beter wordt en dat je je (zelfver)zekerder voelt. Je raakt ontremd en de verdovende werking helpt je om minder te piekeren. Hierdoor durf je meer. Je wordt actiever en voelt je extra alert. Hierdoor kun je langer doorgaan. Je hebt misschien iets nodig om wakker te blijven, of juist om beter te kunnen slapen en rustiger van te worden. Als je veel spanningen ervaart, of zorgen hebt, kan dit ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Dan kunnen slaappillen een uitkomst lijken. Alcohol en drugs zijn echter risicovol voor je gezondheid. Stoppen met drinken of gebruiken maakt het ook makkelijker om het gokken onder controle te houden.

Alcohol

Alcohol verdooft. Als je drinkt, voel je pijn minder scherp. Ook hoor, zie en proef je minder goed. Maar alcohol verdooft ook je gevoelens en hersenen. Hierdoor kun je jezelf, anderen en situaties niet meer goed inschatten. Alcohol ontremt. Je doet dingen die je normaal niet zou doen. Je voelt je zekerder en piekert minder. Je kunt zelfs denken dat je beter gokt. Met alcohol op neem je makkelijker de stap om weer te gaan gokken.

Drink je alcohol omdat het je verdooft of ontremt? Dan kun je beter stoppen. Stoppen met drinken helpt om je gokgedrag beter in de hand te houden. Je bent beter in staat om je problemen op te lossen.

Medicijnen

De medicijnen die gokkers gebruiken, zijn meestal slaap- en kalmeringsmiddelen. Denk aan Seresta® (oxazepam), Valium® (diazepam) en Temesta (lorazepam). Artsen schrijven deze middelen voor bij angstgevoelens, slapeloosheid en gespannenheid. Je wordt er rustiger van, en minder angstig. Je spieren ontspannen zich. Een groot nadeel van deze middelen is dat je er verslaafd aan kunt raken. Meer informatie over gokken en slaapproblemen kun je hier vinden.

Cocaïne

Door cocaïne voel je je actiever. Je stemming wordt veel beter en je voelt je zelfverzekerder. Het lijkt alsof je beter gaat gokken. Gebruik je cocaïne? Dan kun je nachten doorgaan met gokken. Daarom wil je het middel het liefst vaak nemen. Dat is geen goed idee! Van cocaïne kun je lichamelijke en psychische problemen krijgen. Stoppen met gebruik van cocaïne kan het ook makkelijker maken om het gokken onder controle te houden.

Speed

Met Speed op voel je je extreem alert. Zo alert dat je denkt dat je kunt winnen. Je houdt het gokken ook veel langer vol. Zonder speed op was je vast al eerder gestopt. Het gevolg? Je wilt dit middel steeds vaker gebruiken. Niet doen! Speed is net als cocaïne slecht voor je gezondheid. Stoppen met gebruik van speed kan het ook makkelijker maken om het gokken onder controle te houden.

Vergroot lettertype
Scroll naar top