Gokken onder invloed

Gokkers gebruiken vaak ook alcohol, drugs en medicijnen, zoals slaappillen. Je hebt misschien iets nodig om wakker te blijven. Of om meer te durven. Of juist om beter te kunnen slapen.

Alcohol

Alcohol verdooft. Als je drinkt, voel je pijn minder scherp. Ook hoor, zie en proef je minder goed. Maar alcohol verdooft ook je gevoelens en hersenen. Hierdoor kun je jezelf, anderen en situaties niet meer goed inschatten. Alcohol ontremt ook. Je doet dingen die je normaal niet zou doen. Je voelt je zekerder en piekert minder. Je kunt zelfs denken dat je beter gokt. Met alcohol op neem je makkelijker de stap om weer te gaan gokken.

Drink je alcohol omdat het je verdooft of ontremt? Dan kun je beter stoppen. Stoppen met drinken helpt om je gokgedrag beter in de hand te houden. Je bent beter in staat om je problemen op te lossen. Misschien drink je al lange tijd. Dan weet je niet eens meer hoe het is zonder alcohol. Dit kun je natuurlijk wel leren.

Medicijnen

De medicijnen die gokkers gebruiken, zijn meestal slaap- en kalmeringsmiddelen. Denk aan Seresta® (oxazepam), Valium® (diazepam) en Temesta (lorazepam). Artsen schrijven deze middelen voor bij angstgevoelens, slapeloosheid en gespannenheid. Je wordt er rustiger van, en minder angstig. Je spieren ontspannen zich. Een groot nadeel van deze middelen is dat je er verslaafd aan kunt raken. Meer informatie over gokken en slaapproblemen kun je hier vinden.

Cocaïne

Cocaïne is een upper. Door dit middel voel je je actiever. Je stemming wordt veel beter en je voelt je zelfverzekerder. Het lijkt alsof je beter gaat gokken. Gebruik je cocaïne? Dan kun je nachten doorgaan met gokken. Daarom wil je het middel het liefst vaak nemen. Niet doen! Van cocaïne kun je lichamelijke en psychische problemen krijgen. Stoppen met gebruik van cocaïne kan het ook makkelijker maken om het gokken onder controle te houden.

Speed

Speed is net als cocaïne een upper. Met speed op voel je je extreem alert. Zo alert dat je denkt dat je kunt winnen. Je houdt het gokken ook veel langer vol. Zonder speed op was je vast al eerder gestopt. Het gevolg? Je wilt dit middel steeds vaker gebruiken. Niet doen! Speed is net als cocaïne slecht voor je gezondheid. Stoppen met gebruik van speed kan het ook makkelijker maken om het gokken onder controle te houden.