Wat zegt de wet over gokken?

Nieuwe wet

Online kansspelen zoals poker of weddenschappen zijn verboden.
Het kabinet wil vanaf het najaar 2017 vergunningen afgeven aan aanbieders van online kansspelen. Die krijgen ze niet zomaar. In de wet staat aan welke regels de bedrijven moeten voldoen. De overheid vindt hierbij drie zaken belangrijk. Geen fraude en misdaden. Duidelijk zijn over de risico’s van gokken. En spelers beschermen tegen verslaving. Bijvoorbeeld door je op de tijd te wijzen met een tijdsklok. Of in beeld te laten zien hoeveel geld je al hebt ingezet, of hebt verloren. Soms mogen gokwebsites ervoor zorgen dat je minder, of helemaal niet meer, bij hen kan gokken. Dit mogen ze doen als ze merken dat je meer gokt dan eigenlijk goed is. Gokwebsites moeten van de wet ook informatie geven over de gevaren van gokken. Pas dan krijgen ze een vergunning.

Met de nieuwe wet wil de overheid dat men minder snel problemen krijgt met gokken. Ook mag het aantal spelers met gokproblemen niet groter worden. Jij als speler moet zelf ook wat doen hiervoor. Namelijk van tevoren je spelersprofiel invullen. Hierin moet je aangeven welke grenzen jij aan jezelf stelt. Bijvoorbeeld hoe lang je maximaal wilt spelen. Of hoeveel geld je maximaal wilt storten op je spelersaccount.

Poker is ook een (online) kansspel

Online poker kun je leren. Stel, je pokert met Tim. Hoe weet je of hij een sterke kaart heeft of juist bluft? Hoe reageert hij op jouw kaart? Je gaat letten op Tims manier van inzetten. Je snapt steeds beter hoe hij speelt. Veel gegevens staan op internet. Misschien kun je daar je voordeel wel uit halen. Of misschien gebruik je wel een computerprogramma. Hoe dan ook, door oefening en ervaring kun je beter gaan pokeren. Toch ziet de overheid poker als een kansspel. Want je hebt geen invloed op de kaarten die worden gedeeld. Toeval bepaalt meestal of je wint of verliest. Daarom valt poker onder de Wet op de kansspelen.