Wat is gokken?

Kansspel
Bij gokken doe je mee aan een kansspel. Het doel is het winnen van geld of een andere prijs. Toeval bepaalt of je wint of verliest. Je kunt weinig invloed uitoefenen of voorspellen of je wel of niet wint. Je wint, of je verliest. Kansspelen worden op allerlei manieren gespeeld, bijvoorbeeld via kansspelautomaten of in een casino.

Behendigheidsspel
Bij een behendigheidsspel is winst of verlies vooral afhankelijk van de behendigheid van de speler. Voorbeelden zijn bridge en schaken. Behendigheidsautomaten, zoals een flipperkast, hebben ook vooral met behendigheid te maken. Je kunt hier bovendien geen geldprijzen mee winnen.

Gokken en behendigheid
Het verschil tussen een gokspel en behendigheidsspel is niet altijd even duidelijk. Poker of sportweddenschappen zijn gokspelen waar je handig in kunt worden. Of waarbij kennis je helpt. Denk aan het berekenen van de kansen van je tegenstander. Het hebben van goede kennis over de sport kan ook helpen. Toeval speelt echter nog steeds een grotere rol dan vaardigheid. Dit is het oordeel van de Hoge Raad.

Toezicht
In Nederland houdt de Kansspelautoriteit toezicht op de gokmarkt. Zij zijn onafhankelijk. De Kansspelautoriteit geeft vergunningen voor gokken uit en let er op dat de regels voor gokken gevolgd worden. Ze gaan illegale en criminele vormen van gokken en misleidende reclame tegen. Zo willen ze zorgen voor een veilig en betrouwbaar gokaanbod voor spelers.