Gokverslaving

Je raakt niet van het ene op het andere moment verslaafd aan gokken. Voor de meeste mensen blijft gokken een leuk en spannend spelletje. Maar het risico op verslaving is er wel. Gokken kan verslavend zijn, net zoals alcohol en drugs. Je komt in een soort roes en dat voelt goed. Dit komt omdat het gokken vaak erg spannend is.

De kans op winnen maakt gokken spannend, soms zó spannend dat je alles om je heen vergeet. Je gaat er helemaal in op. De spanning bouwt zich telkens snel op en snel af. Je wordt hierdoor in verleiding gebracht om steeds opnieuw de gok te wagen. Dan kan gokken verslavend werken.

Zijn alle spellen verslavend? Nee, niet alle spellen zijn even verslavend: spellen waar je langer moet wachten op de uitslag, zoals een loterij, worden meestal gezien als minder verslavend. Meer uitleg vind je op deze pagina.

Geld is niet de enige beloning bij gokken. Je lichaam maakt door de spanning stofjes aan waardoor je je prettig voelt. Vooral als je een hele tijd niets wint, af en toe een beetje en soms heel veel. Als je vaak speelt kun je afhankelijk worden van dit prettige gevoel. Na een tijd merk je dat je niet meer zonder kunt. Je gokt niet meer om te winnen, maar om een kick te krijgen.

Hoe raak je verslaafd?

In de volgende gevallen ligt het risico op verslaving op de loer:

Vlucht voor de realiteit
Je maakt je zorgen over je schulden. Je slaapt slecht, bent onrustig en down. Het niet kunnen betalen van rekeningen of leningen kan er juist voor zorgen dat je weer gaat gokken. Je wilt zo geld verdienen. Of je gokt zodat je al je problemen even kunt vergeten. Maar na een tijd merk je dat je in een patroon zit. Je vindt het moeilijk om uit dat patroon te stappen. Je kunt niet meer stoppen met gokken.

Je verliest de controle
Je verliest de controle over je speelgedrag. Je speelt steeds langer en vaker. Je legt jezelf grenzen op, maar je houdt je er niet aan. Je legt je grenzen steeds een stukje verder. Je zet steeds meer geld in. Je speelt tóch nog even door. Of je leent geld om te kunnen spelen. Want je wilt je geld terugwinnen. Je denkt: ik betaal het wel terug als ik een keertje goed win. Zo raak je steeds meer in de ban van gokken. Je besteedt steeds minder tijd aan werk, studie of vrienden. Je beseft de waarde van geld ook niet meer goed. Je speelt met credits of fiches, maar denkt niet aan de waarde hiervan. Je bedenkt niet meer dat je met geld speelt.

Je hebt een roze bril op
Je gelooft eigenlijk niet dat gokken slecht voor je is. Als je gokt, vergeet je je problemen even. Je ziet niet dat die juist groter worden door het gokken. Je denkt ook vaak dat je makkelijk kunt winnen. Je bent misschien zelfs bijgelovig. Je denkt bijvoorbeeld: op vrijdag heb ik altijd geluk. Je denkt, kortom, te positief over gokken.

Je hebt behoefte aan de kick
Gok je vaak? Dan gaat je lichaam reageren op prikkels die je doen denken aan gokken. Zoals lichtjes of geluidjes. Je krijgt zin om te gokken. Bij een verslaving kun je die zin niet weerstaan. Je móet gokken. Je kunt niet meer zonder de spanning. Als je stopt met spelen voel je je onrustig en slecht. Je krijgt ontwenningsverschijnselen. Je gokt allang niet meer om geld te winnen. Je gokt omdat je er een kick van krijgt.

Wil je weten hoe het er voor staat met je eigen gok gedrag? Doe de zelftest.

Wanneer heb je een gokstoornis?

De DSM-V is een bekend handboek over psychiatrische ziekten. Gokken staat ook in dit boek. Niet als gokverslaving, maar als gokstoornis. De DSM-V ziet gokken dus als een gedragsstoornis. Voldoe je in één jaar tijd aan vier van de negen criteria? Dan heb je volgens de DSM-V een gokstoornis.

  1. Je moet met steeds meer geld gokken om een kick te krijgen. 
  2. Je bent geïrriteerd of onrustig als je minder gokt of stopt. 
  3. Je probeert soms minder te gokken of te stoppen, maar dat lukt niet.
  4. Je denkt bijna de hele dag door aan gokken. Of aan manieren om aan geld te komen. 
  5. Je gokt als je je vervelend voelt. Bijvoorbeeld als je je angstig, depressief of schuldig voelt. 
  6. Je gokt om verloren geld weer terug te winnen.
  7. Je liegt over het aantal uren dat je gokt. Of over de hoogte van het geld dat je verspeelt. 
  8. Je zet je relatie, werk of school op het spel om te kunnen gokken. 
  9. Je vertrouwt op anderen om je aan geld te helpen. Of je gokschulden af te betalen.