Fases van gokgedrag

Je raakt niet van het ene op het andere moment verslaafd aan gokken. Voor de meeste mensen blijft gokken een leuk en spannend spelletje. Maar het risico op verslaving is er wel. Bijvoorbeeld als je steeds vaker en langer speelt. Of als je steeds meer geld inzet. Of als je blijft proberen om verloren geld terug te winnen. Zo raak je steeds meer in de ban van gokken. Je besteedt steeds minder tijd aan werk, studie of vrienden. Je gokt liever, al durf je dat niet te zeggen.

Lees meer over de vijf fases van gokken:

Fase 1: niets aan de hand

Je gokt voor je plezier. De gezelligheid staat voorop. Je denkt om je budget en je speelt niet langer dan je van plan was. Natuurlijk wil je graag winnen, maar verliezen vind je geen drama. Dat hoort er gewoon bij, vind jij. Zit je in deze fase? Dan is er geen reden om iets in je gokgedrag te veranderen.

Fase 2: de winnende fase

Je bent een beginnende gokker en beleeft veel plezier aan het spel. Als je wint, groeit je zelfvertrouwen. Dan denk je: wat speel ik goed. Als je verliest, zoek je de oorzaak buiten jezelf. Dan denk je: het spel deugt niet. Of: ik heb een pechdag. Je gaat door met gokken, omdat je houdt van de spanning en de kick. Geleend geld betaal je terug. Je leent opnieuw. Maar je hebt nog controle. Totdat gokken een plek heeft in je dagelijks leven.
Op dit punt kun je besluiten om te minderen. Zie fase 5: de herstelfase. Blijf je gokken, dan kun je in fase 3 komen.

Fase 3: de verliezende fase

Je bent een risicospeler en gokt niet meer voor je plezier. Gokken is voor jou een manier om met problemen om te gaan. Je wilt je minder vervelen, minder gespannen voelen of afreageren. Je verliest steeds meer en je zelfvertrouwen neemt af. Verloren geld wil je terugwinnen. Je zoekt manieren om geld te regelen. Je schulden worden groter. Het gokken gaat je dagelijks leven beheersen. Dit merk je thuis, op school of op je werk. Op dit punt kun je je gokgedrag veranderen. Ga je zo door, dan kun je in fase 4 komen.

Fase 4: de wanhopige fase

Je bent een probleemspeler en gokken beheerst je hele leven. Je bent er zoveel mee bezig, dat je vrienden en familie zich grote zorgen maken. Op je werk of school gaat het helemaal fout. Je krijgt psychische klachten. Je voelt je rusteloos, wanhopig en je slaapt slecht. Lichamelijk ben je op. Je voelt je uitgeput en je krijgt klachten als hoofdpijn en diarree. Je geldsituatie is een puinhoop. Je hebt grote schulden. Misschien overweeg je om te gaan lenen of stelen. Je kunt je behoorlijk depressief voelen.

Fase 5: de herstelfase

Je wilt je gokgedrag veranderen. Dat is de eerste stap tot herstel. Je hebt een plan van aanpak nodig om alle problemen op te lossen. Dat kunnen problemen zijn met geld, je werk, je gezondheid of in je thuissituatie. Je stopt in deze fase met gokken. Dit is vaak een moeilijke fase. Sommige mensen hebben het moeilijk, vallen terug in hun oude gedrag en krabbelen weer op. Je hoeft dit niet alleen te doen. Praat met familie en vrienden.
Of zoek (professionele) hulp bij je herstel.