Wat zijn de risico's van gokken

Het is moeilijk te zeggen wanneer je te veel gokt. Wat voor de een te veel is, is voor de ander geen probleem. Wat wel duidelijk is: het is niet goed als je de controle verliest. Wil je minder gokken of stoppen? Maar lukt dit niet? Dan gok je te veel.

  • Maak jij je wel eens zorgen over jouw eigen gokgedrag? Doe hier de zelftest. 
  • Misschien schaam je je wel voor het gokken en blijf je volhouden dat je alles onder controle hebt. Dat is niet nodig. Lees hier meer over welke hulp er mogelijk is.

 Als je steeds vaker en langer gokt, kun je problemen krijgen. De volgende problemen kunnen ontstaan door gokken:

Problemen met geld
Door gokken kun je geldproblemen krijgen. Sommige mensen hopen op een grote klapper waarmee alles in 1 keer afbetaald kan worden. Maar vaak worden de geldproblemen alleen maar groter. Enkelen raken zó diep in de schulden dat ze de oplossing zoeken in criminaliteit of hun huis kwijtraken.

Psychische problemen
Gokken kan op de korte termijn een prettig gevoel geven. Maar als je je rot voelt (somber, verdrietig, eenzaam of angstig) kan gokken op de lange termijn nare gevoelens juist versterken. Je staat onder spanning en ervaart veel stress. Hierdoor kun je psychische klachten ontwikkelen. Het kan zelfs zo ver komen dat je je echt wanhopig voelt en geen uitweg meer ziet.

Sociale problemen
Als je veel gokt heeft dat niet alleen invloed op jou, maar ook op anderen om jou heen. Je gedraagt je anders en je ziet familie en vrienden minder, want je besteedt veel tijd aan het gokken. Waardoor zij zich zorgen maken. Geldproblemen raken ook anderen om jou heen. Er ontstaan ruzies over (geleend) geld en het gokken. Uiteindelijk nemen ze afstand van je en kun je relaties kwijtraken. Hierdoor voel je je eenzaam.

Lichamelijke problemen
Speelt gokken een grote rol in je leven? Dan zorg je minder goed voor jezelf. Spanning, stress en een onregelmatig ritme kunnen voor lichamelijke klachten zorgen. Zoals hoofdpijn, maagpijn, trillen, zweten, onrust en slecht slapen. Mensen die veel gokken, roken en drinken ook vaker. Ze gebruiken ook vaker drugs en medicijnen. Dit levert extra gezondheidsrisico’s op.

Problemen met werk, studie of school
Besteed je veel tijd aan gokken? Te veel gokken gaat slecht samen met school, studie of werk. Je piekert over geld. Je kunt je niet goed concentreren. Je meldt je ziek, komt vaak te laat of gaat spijbelen. Je levert slecht werk af of cijfers worden lager. Je gebuikt smoezen om de waarheid niet te hoeven zeggen. Je komt soms zo erg in de problemen, dat je blijft zitten, geschorst wordt of ontslagen wordt.

Hulp
Herken je een aantal van deze problemen bij jezelf? Hier lees je meer over waar je hulp kan vinden.