Hoe kan ik iemand helpen?

Lees hier onze tips:

1. Laat iemand z'n eigen problemen oplossen

Laat de gokker zijn eigen problemen oplossen. Geef dus geen geld en betaal nooit schulden af. Trek niet alle financiën naar je toe om de financiële chaos op te lossen. Want hoe meer dingen jij regelt, hoe makkelijker de ander kan gokken. Jouw ‘hulp’ werkt dan averechts. Je helpt juist door iemand zijn verantwoordelijkheid te laten terugvinden. Kan de gokker zijn rekeningen niet meer betalen? Dan mag hij zelf ervaren wat de gevolgen zijn. En voelen dat hij zelf een oplossing moet zoeken.

2. Verlaag de drempel naar hulpverlening

Weinig mensen overwinnen zelf een verslaving. Dat komt niet door te weinig wilskracht. Het is gewoon heel moeilijk om te stoppen met iets waar je afhankelijk van bent geworden. Iemand met gokproblemen ziet zelf vaak niet in (of wil niet inzien) dat hij of zij hulp nodig heeft. De persoon blijft volhouden dat alles onder controle is, maar de controle is allang verdwenen. Probeer de gokker dus te motiveren voor hulp. Er bestaan veel soorten hulp. Van online hulp tot therapie met medicijnen. Naast professionele hulp zijn er zelfhulpgroepen. In deze groepen vinden gokkers steun bij elkaar.
Kijk voor een overzicht van hulp bij Waar vind ik hulp?

3. Bied perspectief om te veranderen

Soms wil een gokker geen hulp. Het kan erg spannend zijn om de stap te nemen om iets aan een verslaving te doen. Dit heeft te maken met angst voor verandering of een onzekerheid over wat er komen gaat. De toekomst lijkt een zwart gat. Biedt daarom perspectief. Zorg dat hij iets leuks heeft om naar uit te kijken als hij verandert.

4. Zoek zelf hulp als praten niets verandert

Het komt voor dat praten niet (meer) mogelijk is. Bijvoorbeeld als iemand blijft gokken. Of als hij/zij agressief of gewelddadig is. Denk dan vooral aan jezelf en aan je eigen veiligheid. Ook wanneer geldproblemen jou en je gezin raken. In zulke situaties kun je beter zelf professionele hulp zoeken.
Kijk hiervoor bij Hulp voor naasten