Wat als je stopt met gokken?

Van gokken krijg je een adrenalinekick. Van de adrenaline gaan je polsslag en bloeddruk omhoog. Ook de spanning in je spieren wordt groter. Je gaat zweten en je gaat sneller ademen. Ook maak je endorfine aan als je gokt. Door dit stofje ga je je prettig voelen. Als je af en toe gokt kan dit geen kwaad. Maar gok je vaak? Dan gaat je lichaam de endorfine missen als je niet speelt. Daardoor voel je je zo onprettig, dat je weer zin krijgt om te gokken.

Problemen door het gokken?

Als je stopt overzie je vaak ineens de gevolgen van het gokken. Meestal de grote financiële gevolgen. Je ziet niet hoe je de schulden af kunt lossen. Daar kun je je heel depressief door gaan voelen. Je vraagt je af hoe het zo ver heeft kunnen komen. Je kunt last krijgen van schuldgevoel of je schaamt je. Ook heb je ineens veel tijd over en je weet niet goed wat je daarmee moet doen. Soms blijf je nog veel aan het gokken denken. Zelfs als je slaapt kun je de geluiden horen en de beelden van het gokken nog zien. Op de korte termijn kan dit alles het heel erg lastig maken om te stoppen met gokken. Maar op de lange termijn levert het je veel op om te stoppen met gokken. Wat extra hulp kan je door deze periode heen helpen.

Klachten na het stoppen

Na het stoppen kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Die kunnen heftig zijn, maar worden op den duur minder. Lees hier meer over de klachten na het stoppen.

Herken je dit?

Een gokverslaving lijkt op een alcohol- of drugsverslaving. Stoppen is moeilijk. Als je verslaafd bent, wil je misschien wel minderen. Maar je kúnt het niet. Want als je stopt, krijg je ontwenningsverschijnselen. Heb je daar ook last van? Praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Of kijk bij Waar vind ik hulp.