single.php
. . . professionals Soorten spelers

 

Soorten spelers

Mensen die deelnemen aan kansspelen zijn globaal onder te verdelen in drie categorieën;

  • De recreatieve speler
    Voor de recreatieve speler is gokken een leuke vrije tijdsbesteding, hij of zij heeft het gokken volledig onder controle en kan stoppen wanneer hij/zij dat wil.
  • De risicospeler
    De risicospeler heeft niet altijd controle over zijn of haar gokgedrag en misschien al (beginnende) problemen.
  • De probleemspeler
    De probleemspeler heeft grote problemen, mogelijk op meerdere leefgebieden, en geen controle meer over zijn of haar gokken.

Probleemspelers

Probleemspelers blijken voornamelijk mannen van ongeveer 40 jaar te zijn. De helft van hen is tussen de 30–55 jaar. Zij zijn vaak rond hun twintigste begonnen met gokken. Het meeste geld geven zij vaak uit aan het spelen op fruitautomaten in amusementscentra. Ze gokken omdat ze snel geld willen verdienen of omdat ze een onweerstaanbare drang voelen om te gokken. Bijna de helft (45 %) van de probleemspelers geeft aan schulden te hebben. Bijna driekwart van hen geeft aan dat deze schulden komen door het gokken.

Probleemspelers verschillen van risicospelers en recreatieve spelers wat betreft hun speelgedrag en kenmerken. Zo zijn probleemspelers vaak jonger en zijn zij ook op een jongere leeftijd begonnen met gokken. Ze zijn vaker alleenstaand dan risicospelers of recreatieve spelers en hebben vaker schulden.1

Bronnen

1. Kruize, Bieleman. Problematische gokkers: wie zijn dat? 2015

Vergroot lettertype
Scroll naar top