single.php
. . . professionals Waarom gokken mensen?

 

Waarom gokken mensen?

Gokken heeft leuke en positieve kanten. Voor veel mensen is het een vorm van ontspanning en blijft dit ook zo. Dit wordt anders wanneer iemand op een riskante of problematische manier gokt.

Problematisch gokken: Mensen die op een riskante manier gokken, gokken vaak om de verkeerde redenen. Bijvoorbeeld om minder last te hebben van nare gevoelens of emoties. Zoals verveling of om minder gespannen te zijn. Of ze gokken om verloren geld terug te verdienen. Het spelen kan een manier worden om met problemen om te gaan. Gokken wordt dan een soort oplossing hiervoor. Dan heeft het gokken een functie gekregen. Kenmerkend is dat mensen dan steeds minder in staat zijn om andere oplossingen toe te passen. We spreken dan van problematisch gokken.

Gokken en depressie

Tijdens het gokken, staat iemand even niet stil bij negatieve gevoelens. Somberheid en eenzaamheid lijken minder. De tijd lijkt sneller te gaan. Gokken geeft tijdelijk verlichting van klachten: de speler is in een roes. Maar gokken is geen oplossing voor de lange termijn. Zodra de roes voorbij is, voelt iemand zich weer rot of depressief. En het gokken zelf brengt vervolgens andere problemen. De problemen stapelen zich op waardoor mensen het gevoel kunnen hebben dat ze er niet meer uitkomen.

Gokken en angsten

Angst is een natuurlijke reactie op een spannende situatie. Maar voor sommige mensen beheerst angst het leven. Ze durven bijvoorbeeld niet meer naar een verjaardag. Of zijn bang om naar buiten te gaan. Ze gaan gokken om de angsten even te vergeten. Het spel neemt ze helemaal in beslag. Ze denken nergens anders aan. Dat voelt tijdelijk goed, maar het helpt op de lange termijn niet. Want gokken lost de oorzaak van de angst niet op.

Gokken en verveling

Sommige mensen gokken uit verveling. Ze zijn eenzaam, hebben weinig sociaal netwerk of voelen zich niet goed genoeg. Ze gaan gokken om even te ontsnappen aan de werkelijkheid. Spanningen en vervelende gedachten schuiven ze zo opzij. Ze raken in een roes. Dat voelt even goed, maar gokken is geen oplossing voor eenzaamheid. In tegendeel: door het gokken hebben ze in werkelijkheid nog minder tijd over voor werk, hobby’s, vrienden en familie.

Vergroot lettertype
Scroll naar top