Gokken en verslaving

Hobby of probleem?

Gokken is voor veel mensen een leuke vorm van ontspanning of vrije tijdsbesteding. Voor de meeste mensen blijft het daarbij. Zij besteden niet meer tijd en geld aan gokken dan handig is. Maar het kan misgaan.

Van gokken kan iemand zo in een roes raken, dat degene helemaal opgaat in het spel en dat hij/zij alles om zich heen vergeet. De speler wordt als het ware één met het spel. Deze tijdsbesteding, maar ook oplopende verliezen, kunnnen tot problemen gaan leiden. Als het helemaal uit de hand loopt spreken we van een gokverslaving.

Zijn alle spellen even verslavend?

De kans op winnen maakt gokken spannend. Niet alle gokspellen zijn even spannend. Bij sommige spellen duurt het even voordat er een uitslag is, bijvoorbeeld bij een loterij. Dan ervaart een speler weinig spanning. Andere spellen geven direct een uitslag, bijvoorbeeld een fruitautomaat. Deze spellen heten ‘short-odds-kansspelen’. De spanning wordt snel opgebouwd en weer afgebouwd omdat de speler direct weet of hij wint of verliest. Spellen waarbij men meteen kan zien of er iets gewonnen is zijn spannender en daardoor verslavender.

Mechanisme van gokverslaving

Hoewel gokken een gedrag is, is het een gedrag dat gepaard gaat met grote spanning en met allerlei lichamelijke processen. Hierdoor kan gokken net zoals bij alcohol en drugs het geval is, verslavend werken. Beide stoornissen worden gekenmerkt door vergelijkbare hersenfunctiestoornissen. Als iemand wil stoppen wordt dit vaak als lastig ervaren. Als iemand steeds vaker en langer gokt, kunnen vervolgens problemen ontstaan op meerdere leefgebieden.

Beloning

De voortdurende spanning bij gokken gaat samen met allerlei lichamelijke processen en veranderingen in de hersenen. Bij deze constante spanning van het winnen of verliezen worden er in de hersenen namelijk in grote hoeveelheden bepaalde stoffen aangemaakt: endorfine en adrenaline. Hierdoor gaat iemand zich prettig voelen en ervaart degene een “kick”. De spanning, en de kick wanneer men wint, zorgen er daarnaast voor dat het ‘beloningscentrum’ in de hersenen op een directe of indirecte manier geprikkeld wordt en er nog een andere stof vrijkomt: dopamine. Hoe meer iemand gokt, hoe meer degene het gevoel heeft dat hij/zij beloond wordt.

Ontwenning

Wanneer iemand vaker gaat gokken, stelt het lichaam zich in op het verwerken van de stof endorfine. Van endorfine kan het lichaam afhankelijk worden. Als er niet gegokt wordt maakt het lichaam deze stof minder aan. Het gemis van deze stof maakt dat iemand zich onprettig voelt en weer zin krijgt in gokken. Dit gevoel kan ontstaan als er niet gegokt wordt of door prikkels die iemand aan gokken herinneren. Bijvoorbeeld het gerinkel van geld, het flikkeren van lampjes, een bepaalde plek of situatie maar het kan ook gekoppeld zijn aan een bepaald gevoel of een geur. Wanneer iemand niet toegeeft aan de behoefte om te gaan gokken, kan degene last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals gespannenheid, irritatie, slecht slapen of somberheid.