single.php
. . . over-gokken Visie op kansspelen

 

Verschillende visies op kansspelen

Er zijn verschillende manieren om naar gokken te kijken. Aan gokken zijn voor- en nadelen verbonden. Voor de gokker zelf, maar ook voor de maatschappij  In dit artikel lees je meer over de verschillende visies op gokken.

Kansspelen als slechte investering

Over het algemeen vindt men het niet prettig als iets veel geld kost. Daarom verzekeren mensen zich bijvoorbeeld. Dit doen ze om te voorkomen dat ze onverwacht een grote rekening moeten betalen. Denk aan je zorgverzekering waarmee ziektekosten worden gedekt. Of een inboedelverzekering voor als er wordt ingebroken of brand ontstaat. De meeste mensen lopen dus graag zo min mogelijk financieel risico. Bij gokken zijn de spelregels altijd in het voordeel van het casino. Dit betekent dat je op lange termijn altijd verliest. Het is dus geen goede manier om geld te verdienen. Waarom zoeken mensen dan toch vrijwillig de financiële risico’s van gokken op?

Gokken als vermaak

De reden dat mensen er toch voor kiezen dit financiële risico op te zoeken heeft vaak te maken met de tweede visie op kansspelen: gokken kan een bron van vermaak en ontspanning zijn. Het spel en het wedstrijdelement zorgt ervoor dat veel mensen zich hiertoe voelen aangetrokken. Ook spanning en verassing spelen een rol. Bij het wel of niet winnen van een spel wordt het beloningsysteem in de hersenen extra sterk geprikkeld. Dat geeft een prettig gevoel. Voor sommigen mensen zorgt deze prikkeling voor een risico. Hierdoor kan namelijk ook verslaving ontstaan.  

Nadelen gokken voor de maatschappij

Een groot maatschappelijk nadeel van gokken is criminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan witwassen (waarbij er crimineel geld geïnvesteerd wordt om de herkomst te verbergen), spelers die de onderwereld ingaan en ondermijning (waarbij de onderwereld en de bovenwereld zich vermengen). Hierdoor kan worden voorkomen dat het geld door justitie of de belastingdienst in beslag wordt genomen. Dit kan bij gokken op verschillende manieren gebeuren. Bijvoorbeeld via investeringen met crimineel geld door een kansspelaanbieder. Of door het vergokken van zwart geld. Ook kunnen spelers door gokschulden in de criminaliteit raken door bijvoorbeeld diefstal. Wat ook wordt gezien in het illegale gokcircuit is dat er soms criminele acties worden uitgevoerd tegen betaling.

Positief gevolg van gokken voor de maatschappij

Gokken kan een positief effect hebben in de maatschappij. Loterijen moeten een bepaald percentage van hun inkomsten geld afdragen aan goede doelen. Deze bijdragen zijn bedoeld voor sport, maatschappelijk welzijn, gezondheidszorg, ontwikkelingswerk en cultuur. Hierdoor komt er dus extra geld vrij voor goede doelen en organisaties. Dit geld steunt veel mensen in- en buiten Nederland. Dit levert een positieve bijdrage aan de maatschappij.

Bron: Marktvisie kansspelen; Marktordening en markttoezicht vanuit de publieke belangen (2021). Kansspelautoriteit.


 

Vergroot lettertype
Scroll naar top