single.php
. . . over-gokken Overheid beschermt gokkers

 

Waarom de overheid gokkers beschermt

Waarom vindt de overheid het belangrijk om spelers te beschermen bij het gokken? De reden om mensen die gokken te willen beschermen heeft met een aantal dingen te maken. In dit artikel gaan we dieper in op twee belangrijke redenen: onvolledige of onjuiste informatie en gedragsvalkuilen bij de gokker.

Beschermen bij gokken

De valkuilen van Kansspelen lijken op die van financiële producten. Bij legale financiële producten denk je dan aan: levensverzekeringen en premieleningen. Aan de andere meer risicovolle of zelfs onbetrouwbare kant denk je aan: piramidespelen en ponzifraudes. Mensen worden bij financiële producten ook beschermd en geholpen om geïnformeerde en verantwoorde keuzes te maken. Bij kansspelen is daarnaast ook een risico op verslaving. Dat maakt bescherming dus éxtra belangrijk. Zeker voor bepaalde risicogroepen. Zoals mensen met een verstandelijke beperking, mensen die de Nederlandse taal minder goed spreken en minderjarigen. Voor minderjarigenzijn de hersenen nog niet voldoende ontwikkeld om ingewikkelde beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld beslissingen die op lange termijn gevolgen kunnen hebben voor financiën of gezondheid. Hierdoor is de kans groter dat deze kwetsbare groepen gokkers geen goede keuzes kunnen maken.

Onvolledige of onjuiste informatie
  • Wat is de winkans bij blackjack? Is de trekking van een loterij eerlijk? Zijn de winnaars op televisie geen acteurs? Is de sportwedstrijd wel eerlijk gespeeld? Keert de speelautomaat mijn winst wel eerlijk uit? Op dit soort vragen kunnen gokkers niet snel zelf een antwoord vinden. Als je gokt ben je hierbij dus afhankelijk van de informatie die door de kansspelaanbieders wordt gegeven. Deze informatie is niet altijd volledig of juist. Hierdoor kun je verkeerde verwachtingen krijgen. Zo kan je verkeerde beslissingen nemen. Als iemand een veel te positief beeld krijgt voorgesteld van een winkans kan degene daardoor besluiten om mee te spelen. Als diezelfde speler een beter beeld van de winkans had zou hij of zij misschien niet meespelen.
  • Mensen zijn ook gevoelig voor de manier waarop informatie wordt gegeven. Zo weten we dat mensen in een keuzemenu vaak kiezen voor de standaard ingestelde optie, de optie in het midden, of een optie die die veel mensen kiezen. Hier kan handig gebruik van worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet door een kansspelaanbieder. Die kan een speler zo ook sturen richting de meest gunstige optie voor het casino.
  • Te veel informatie geven kan bovendien ook tegenwerken. Door te veel informatie weten mensen niet meer waar ze moeten beginnen. Met als gevolg dat zij zich helemaal niet meer informeren. Soms wordt de informatie die aan gokkers wordt gegeven extra ingewikkeld gemaakt waardoor het niet meer goed wordt begrepen.
Valkuilen in gedrag bij de gokker

Zelfs als mensen heel goed geïnformeerd zijn nemen ze niet altijd de juiste keuzes. Mensen kunnen nu eenmaal niet alle keuzes en handelingen tot in de puntjes doordenken. En niet alle keuzes worden door het hoofd gemaakt. Vaak speelt ook gevoel ook mee. Zo spelen er allerlei dingen die ervoor zorgen dat je soms toch onhandige keuzes maakt. Bij gokken kun je denken aan:

Beleving van winst en verlies

Verlies en jaloezie doet vaak meer met mensen dan winst. Het niet winnen van een straatprijs als je buren wel winnen, voelt als een verlies. Ook wordt er vaak minder waarde gehecht aan gewonnen geld. Hierdoor zijn mensen geneigd om met gewonnen geld grotere risico’s te nemen. Zo kan het weer worden vergokt. Door blijven gokken om verliezen goed te maken is juist helemaal niet handig omdat op lange termijn het huis altijd wint. Tenzij je een grote jackpot wint en dan stopt met gokken. Maar die kans is enorm klein.

Verbanden zien die er niet zijn

Mensen hebben de neiging om verbanden te zien tussen gebeurtenissen. Ook als deze verbanden er niet zijn. Zo denken gokkers nadat ze een aantal keren gewonnen hebben, dat ze zullen blijven winnen. Of dat wanneer de kleur rood bij roulette lange tijd niet is gevallen, de kans daarop groter is. Ook overschatten mensen kleine kansen vaak en onderschatten ze grote kansen zoals de kans op verlies. Dit soort misverstanden zorgen voor het maken van verkeerde beslissingen.

Overschatting

Korte termijn voordelen, zoals plezier van het spel, wegen vaak zwaarder dan lange termijn nadelen. Hierdoor raken mensen snel verleid tot een gok. ‘Bijna winst’ of ‘net niet raak’ in een gokspel maakt zelfbeheersing nog lastiger. Spelers overschatten zichzelf ook dikwijls. Doordat er behendigheidselementen in een spel zitten of spelers keuzes kunnen maken in het spel (de illusie van controle), schatten spelers winkansen hoger in dan ze eigenlijk zijn.

Kansspelverslaving

Dit is een valkuil met grote gevolgen. Als mensen de eerste keer dat ze gokken winst maken kan dit zorgen dat mensen regelmatiger gaan gokken. Ook wanneer iemand gevoelig is voor het ontwikkelen van verslavingen kan gokken extra prettig voelen. Hierdoor ontstaat er een sterke drang naar gokken en ga je het ook vaker doen. Dit zorgt ervoor dat alles wat met gokken te maken heeft de aandacht trekt en een sterke drang opwekt om te gaan gokken. Zo kan een gokverslaving ontstaan.

Bron: Marktvisie kansspelen; Marktordening en markttoezicht vanuit de publieke belangen (2021). Kansspelautoriteit.


 

Vergroot lettertype
Scroll naar top