single.php
. . . opvoeding Mijn kind heeft gokproblemen

 

Mijn kind heeft problemen met gokken

Als je er achter komt dat je kind een gokprobleem heeft kan dit schrikken zijn. De invloed hiervan op jullie levens kan groot zijn. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Het is goed om over een aantal belangrijke zaken na te denken. Helpen is van grote waarde. Maar te veel helpen kan er ook voor zorgen dat problemen blijven bestaan of groter worden. De volgende tips en aandachtspunten kunnen je hierbij helpen.

Steunen

Liefdevolle steun kan je kind helpen problemen met gokken onder ogen te zien. Misschien ben je als ouder boos of teleurgesteld over het gedrag van je kind. Probeer deze emoties niet in de weg te laten staan. De kans is groot dat je kind zich schaamt en het moeilijk vindt om open en eerlijk te zijn. Steun – zonder oordeel – helpt hierbij.

Teveel helpen

Heb je als ouder veel voor je kind over? Dat is goed, maar wees je bewust dat je niet zijn problemen moet oplossen. Zomaar geld geven, omdat je kind geen boodschappen kan halen door het gokken, lost problemen niet op. Dit houdt het gedrag en de problemen die daarbij horen juist in stand. Je kind moet de gevolgen van zijn gedrag ervaren. Hoe meer nadelen hij ervaart aan het gokken, hoe groter de motivatie om te stoppen. Als je als ouder schulden betaalt en je kind regelmatig geld toestopt ervaart je kind minder nadelen.

Afspraken

Mag ik dan geen schulden afbetalen om te helpen? Jawel, dat kan een mogelijkheid zijn. Maar alleen als er goede afspraken gemaakt worden. Bijvoorbeeld over het maandelijks terugbetalen van een vast bedrag. Ook kun je samen met je kind kijken hoe hij zijn vaste lasten betaalt en hierin meedenken. Het kan zijn dat dit voor veel emoties zorgt en je kind niet open en eerlijk is. Denk er dan over na dat iemand anders de geldzaken gaat beheren. Iemand die jullie allebei vertrouwen. Zo blijft onnodige spanning tussen jou en je kind beperkt. Het is ook van belang om naar andere zaken te kijken. Bijvoorbeeld als je kind volwassen is en bij jou in huis woont. Misschien wordt het tijd dat je kind een vast bedrag per maand betaalt voor onderdak en boodschappen. Hierdoor moet hij anders met zijn geld om gaan. Blijft hij dan gokken dan worden de nadelen groter. Hij kan de afspraak over huur en boodschappen niet nakomen. Hoe meer nadelen er komen hoe groter de motivatie om met gokken te willen stoppen.

Stress

Iemand die problemen heeft met gokken kan veel stress ervaren. Naast het gokken kunnen er ook andere zaken voor stress zorgen. Bijvoorbeeld: relaties, school, werk en geldzaken. Het kan zijn dat je kind moeilijk met spanning of moeilijke emoties om kan gaan. Gokken kan er dan voor zorgen dat hij dit even niet hoeft te voelen. Leren hoe om te gaan met stress en spanning kan dus helpen om met gokproblemen om te gaan.

Professionele hulp
Heb je het gevoel hebt dat de problemen te groot zijn? Kom je er niet uit komt met je kind of blijven schulden toenemen? Zoek dan hulp. Je kunt terecht bij de verslavingszorg bij jou in de buurt. Zorg ook goed voor jezelf. Het kan helpen er met anderen mensen over te praten. Bijvoorbeeld met vrienden of familie. Ook kan het helpen om met mensen te praten die dezelfde problemen als jij ervaren. Kijk hier voor meer informatie.

 

Vergroot lettertype
Scroll naar top