single.php
. . . hulp Ik heb een grote geldprijs gewonnen, wat nu?

 

Ik heb een grote geldprijs gewonnen, wat nu?

Het kan in uitzonderlijke gevallen gebeuren dat je een grote geldprijs wint met gokken. Wat kan je het beste doen als je veel geld hebt gewonnen? Hieronder lees je vier tips

Wees je bewust van het geluk dat je hebt gehad

Als je gewonnen hebt, heb je geluk gehad. Het is belangrijk om je hiervan bewust te worden. Het is in bijna alle gevallen eenmalig. Gedachten kunnen zijn “Ik ben goed geworden in gokken”, “Ik weet precies wanneer ik in moet zetten” of “Ik heb altijd geluk met loterijen”. Zulke gedachten kloppen niet. Het is belangrijk dat jij je geluk weet te koesteren. Dit voorkomt dat je in de verleiding komt om je geldprijs in te zetten tijdens een nieuw gokspel. In dit artikel leggen we uit hoe geluk en kansberekening werken.  

Stort het gewonnen geld op een depositorekening

Stort het bedrag op een rekening waar alleen jij bij kan. Zorg er wel voor dat dit geen rekening is waar je gemakkelijk een overschrijving mee kan maken. Een voorbeeld van zo’n rekening is een depositorekening. Dit is een rekening waarbij je jouw geld voor een periode van minimaal een maand vastzet. Of langer. Het blijft natuurlijk jouw geld, maar je zorgt er voor dat je het niet meteen kan opnemen. Dit helpt je om goed na te denken over wat je met het geld wilt doen.  

Maak een financieel plan en vraag om advies

Wat zou jij jezelf nu cadeau willen doen en wat kost deze aankoop? Welk gedeelte van het bedrag zou je per maand extra willen uitgeven? Hoeveel zou je bijvoorbeeld over 10 jaar nog over willen hebben van het bedrag? Deze vragen kan je beantwoorden in een financieel plan. Het helpt je om niet alleen op de korte termijn te denken, maar ook op de lange termijn.  Wees kritisch naar je plan en bespreek dit met iemand die je vertrouwt. Ook kan je dit plan met een financieel adviseur bespreken.

Er wordt door een aantal kansspelaanbieders de optie aangeboden om hulp te ontvangen op het moment dat je een grote prijs hebt gewonnen. Ook buiten kansspelaanbieders is er hulp beschikbaar bij het maken van een plan. Bij verschillende banken kun je om advies vragen en hulp krijgen bij het maken van een financieel plan als je een grote geldprijs hebt gewonnen. Informeer bij je bank naar de mogelijkheden.

Betaal de kansspelbelasting

Als je geld hebt gewonnen met gokken dan moet je daar meestal belasting over betalen. Dit noemen we kansspelbelasting. Hier lees je meer over het betalen van kansspelbelasting. Zorg ervoor dat je hier rekening mee houdt en dat je de belasting op tijd kunt betalen.


Vergroot lettertype
Scroll naar top