single.php
. . . professionals Factoren die gezond speelgedrag bevorderen

 

Factoren die gezond speelgedrag bevorderen

Wat kunt u als vergunninghouder doen om bepaalde spellen minder risicovol te maken? Hier kunt u meer lezen over mogelijke beheersmaatregelen in en om het spel.

Hieronder volgt een weergave van enkele effectieve maatregelen om gezond speelgedrag te bevorderen en risicovol speelgedrag te voorkomen. Het geniet sterke aanbeveling om beheersmaatregelen te richten op de hieronder genoemde punten, omdat ze een grote rol spelen bij risicovol gokgedrag.

 1. Speelsnelheid. Hoe lager de speelsnelheid, des te lager het verslavingspotentieel.
 2. Maximale inzet. Bij een lagere maximale inzet spelen mensen minder lang.
 3. Maximaal te winnen bedrag. Hoge geldbedragen gaan samen met langer door spelen.
 4. Aantal speellijnen. Mensen gaan meer en langer spelen als er meer speellijnen voor hen beschikbaar zijn.
 5. Een hoge frequentie van bijna winst draagt bij aan langer doorspelen.
 6. Een ‘vals gevoel van controle’ zorgt ervoor dat mensen langer/ te lang doorgokken. Het is misleidend om deze indruk te wekken via knoppen of keuzes die eigenlijk het spelresultaat niet beïnvloeden.
 7. Pop-up berichten tijdens een online spel, bijvoorbeeld over de werking van ‘kans’ of met feedback op speelgedrag kunnen mensen bewust maken van hun speelgedrag.

Vijf effectieve beheersmaatregelen in het spel en de speelomgeving1

1. Verplicht het instellen van een vooraf te bepalen bedrag om uit te geven of tijd om te spenderen

Player pre-commitment‘ is een beschermende speelstrategie waar de speler van tevoren nadenkt en zichzelf grenzen stelt met betrekking tot zijn of haar speelgedrag. Deze rationele gedachten worden geregistreerd en gaan over hoe lang iemand maximaal wil spelen, hoe vaak iemand wil spelen en hoeveel geld iemand maximaal wil uitgeven. Uit onderzoek2 blijkt dat het vooraf en bewust nadenken over deze zaken ervoor zorgen dat de speler beter om kan gaan met verleidingen gedurende het spel.

2. Elimineer het uitgeven van bonussen of gebruik ze om verantwoord gokken te bevorderen

Beloningen of bonussen stimuleren dat iemand meer, vaker of langer zal gokken. Een bonus kan verleidelijk werken en hierdoor schadelijk zijn voor mensen, zeker wanneer zij risico lopen op het ontwikkelen van gokproblemen. Het is dus beter om geen bonussen aan te bieden voor de hoeveelheid gokken of de hoeveelheid ingezet geld. Wel kunnen er beloningen gegeven worden om spelers te stimuleren verantwoord te spelen. Spelers kunnen bijvoorbeeld punten ontvangen als zij zich aan een vooraf opgestelde speelhoeveelheid houden. Een andere strategie kan zijn dat spelers alleen hun punten kunnen gebruiken als zij zich aan de “pre-commitment” hebben gehouden. Spelers kunnen ook bonuspunten ontvangen als zij een zelftest hebben gedaan.

3. Beperk het gebruik van alcohol en tabak tijdens het gokken

Problematische en risicospelers blijken meer te roken en drinken dan andere mensen. Veel probleemgokkers blijken tevens rokers te zijn2. Aannemelijk is dat beleid op het gebied van roken en drinken een grote bijdrage kan leveren aan een goede preventieve strategie. Dit werkt op verschillende manieren:

 • Als mensen alcohol willen drinken of een sigaret willen roken en daardoor even een pauze moeten nemen van het spel, dan draagt dat bij aan verantwoord spelen en minder gokproblematiek.
 • Als alcohol beperkt of niet beschikbaar is zullen er minder gokkers zijn die hun spelgedrag- en beslissingen laten beïnvloeden door de roes van alcohol. Alcohol ontremt namelijk waardoor grenzen vervagen.

4. Beperk de toegang tot geld tijdens het gokken

Een potentieel effectieve manier om spelers te helpen om de door hen gestelde grenzen niet te overschrijden is het beperken van de toegang tot geld tijdens het gokken. Onderzoeksdata en ervaringen van spelers suggereren dat het helpt wanneer geen onmiddellijke toegang tot geld hebben via nabijgelegen pinautomaten of creditcards. Zo kunnen ze niet in het moment verleid worden om hun eigen grenzen te overschrijden.

5. Laat spelers de tijd ervaren

Wanneer spelers zich in een omgeving bevinden die volledig is afgeschermd van de realiteit, verliezen zij besef van tijd en geld. Om risicovol speelgedrag te voorkomen is het van groot belang om spelers af en toe even uit het spel, en ín de realiteit te trekken. Dit kan op verschillende manieren.

 • Een goede aanbeveling is om ramen te plaatsen of gordijnen te openen. Spelers ervaren door het binnenlaten van daglicht dat de dag verstrijkt. Zo houden zij besef van verstreken tijd.
 • Het plaatsen van klokken. Dit kan binnen een fysieke locatie maar bij online gokken ook door het tonen van een klok op het scherm. Dit draagt bij aan het besef van tijd.
 • Ook het stimuleren van pauzes is aan te bevelen. Hierdoor komen spelers even los van het spel. Een pauze kan bijvoorbeeld door van spel te wisselen of even buiten de deur een hapje te gaan eten.

Bronnen

1. Williams, R.J., West, B.L., & Simpson, R.I. (2012). Prevention of Problem Gambling: A Comprehensive Review of the Evidence and Identifeid best practices. October 1, 2012.

2. Parke, J. Rigbye, J., & Parke, A. (2008). Cashless and card-based technologies in gambling: A review of the literature. December 2008. Commissioned by the U.K. Gambling Commission.

Vergroot lettertype
Scroll naar top