single.php
. . . hulp Wat te doen als het gokken uit de hand loopt?

 

Wat te doen als het gokken uit de hand loopt?

We leven momenteel in een uitdagende tijd door het coronavirus. Gokken kan leuk zijn en een manier om even aan de sleur, spanning of eenzaamheid te ontsnappen. Maar gokken kan ook uit de hand lopen. Hoe merk je of het gokken uit de hand loopt bij jezelf of bij een ander in je omgeving? Deze pagina helpt je om in te schatten wanneer je zelf of een ander teveel gokt en hoe je hulp kunt zoeken als je dat wilt doen.

Alarmsignalen

Het is moeilijk te zeggen wannéér je precies te veel gokt. Wat voor de een te veel is, is voor de ander geen probleem. Wat wel duidelijk is: het is niet goed als je de controle verliest. Dat voel je zelf vaak heel goed aan. Wil je wel minder gokken of stoppen, maar lukt dit niet? Dan is dat een alarmsignaal.

Merk je dat je je vaker somber, schuldig of gestrest voelt over het gokken? Ook dan wordt gokken een probleem. Hierdoor ga je ook slechter slapen, word je meer gespannen en kun je vaker conflicten hebben met je familie en vrienden. Mogelijk heb je geldzorgen of merk je dat je niet eerlijk bent over het gokken. Het is dan belangrijk om je gokgedrag te veranderen. Lees hier meer over de signalen waar je op kunt letten.

Wil je checken of jouw gokken voorbij gaat aan ontspanning of plezier? Doe dan de anonieme zelftest.

Deze signalen kunnen wijzen op een gokprobleem

Minderen of stoppen?

Dé manier om gokproblemen aan te pakken bestaat niet. Je kiest wat bij je past. Je vindt hier handige tips voor het stoppen of minderen met gokken. Vaak is minder gokken wel moeilijker dan helemaal stoppen. Deze keuzes heb je sowieso:

  1. Je stopt tijdelijk of helemaal met gokken.
  2. Je gaat minder gokken en zoekt manieren om niet te veel meer te gokken.
  3. Je probeert eerst minder te gokken. Als dat niet lukt, stop je helemaal.

Soms heb je weinig keus

Heb je grote schulden? Ben je je baan of relatie kwijt? Of ben je zo wanhopig dat je aan zelfmoord denkt? Dan móet je echt stoppen met gokken. Lees meer op de pagina ‘Wanneer zoek ik hulp?’


Welke hulp is mogelijk?

Een probleem met gokken wil niemand. Toch overkomt het een gedeelte van de mensen die gokt. Vaak is het lastig om de eerste stap te zetten. Maar er zijn veel verschillende mogelijkheden om jou te helpen bij het stoppen of minderen met gokken. En stoppen of minderen met gokken levert al snel veel voordelen op. Kijk welke hulp bij jou past:

  • Blokkeer: Wil je (even) geen gokwebsites kunnen openen op een computer of telefoon? Dan kun je hier lezen hoe online casino’s of apps te blokkeren.
  • Bel: Heb je vragen over gokken? Wil je met iemand praten? Of heb je advies nodig? Je kunt gratis bellen naar diverse hulplijnen. Eén gesprek met een medewerker helpt soms al. Het geeft je inzicht in je gokgedrag en persoonlijke situatie. Heb je meer hulp nodig? Dan kijk je samen welke hulp bij jou past. Vaak kun je ook chatten of emailen.
  • Lotgenoten: Veel mensen vinden het fijn om met lotgenoten te praten. Op veel plaatsen in Nederland zijn groepsbijeenkomsten van anonieme gokkers. Praat je liever anoniem en vanuit huis met lotgenoten? Dat kan op een forum op internet.
  • Online hulp:  Kijk hier voor een overzicht van online programma’s die anoniem zijn en online programma’s waar je contact heb met een hulpverlener.
  • Behandeling: Bij een behandeling voor gokken kun je naast therapie soms medicijnen krijgen. Lichamelijk afkicken is niet nodig. Je bent vooral geestelijk afhankelijk van het gokken. Daardoor word je onrustig als je niet gokt. Lees hier meer over de soorten behandeling. Vaak kun je ook eerst een gratis en vrijblijvend krijgen. Zo kun je vragen stellen en weet je beter wat je kunt verwachten.
  • Schulden: Als je veel gokt kun je al snel geldproblemen hebben. Kijk op zelfjeschuldenregelen.nl voor tips en een stappenplan. Heb je veel schulden of lukt het niet om zelf weer grip te krijgen op je geldsituatie? Lees dan op deze pagina meer over wat schuldhulpverlening doet, wie ervoor in aanmerking komt en hoe je kunt aanmelden.

Maak je je zorgen om iemand anders?

Merk je dat een naaste onrustiger is dan voorheen, veel met gokken bezig is, om geld vraagt en/of bijvoorbeeld afspraken niet nakomt? Dan kan het mogelijk zijn dat diegene last heeft van gokproblemen. Als je deze signalen ziet of voelt dan is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Probeer in dit gesprek geen oordeel te hebben over de situatie van de ander. Wil je in gesprek met iemand die mogelijk aan het gokken is? Op deze pagina vind je onze gesprekstips. Op deze pagina lees je algemene tips over hoe je iemand kunt helpen.


Vergroot lettertype
Scroll naar top