single.php
. . . hulp Hulp bij schulden

 

Hulp bij schulden

Als je veel gokt kun je al snel geldproblemen hebben. De rekeningen stapelen zich op. Je bent bang dat je je huis uit wordt gezet. Misschien schaam je je voor je schulden? Het is vaak lastig om in je eentje weer zicht te krijgen op je geldsituatie. Maar daar kun je hulp bij krijgen. Wel moet je daarnaast het gokken zelf aanpakken.

Zelfstandig schulden oplossen

Wanneer je weinig schuld hebt, kun je dit meestal zelf oplossen. Maak bijvoorbeeld een overzicht van je financiën. Of kijk op zelfjeschuldenregelen.nl voor handige tips en een persoonlijk stappenplan.

Hulp bij schulden

Heb je veel schulden en lukt het niet om het zelf af te lossen? Extra hulp kan dan handig zijn. Er zijn verschillende organisaties voor schuldhulpverlening.

Wie het niet (meer) alleen redt, kan de gemeente om hulp vragen. De gemeente is verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening in haar gemeente en regelt welke organisatie de schuldhulpverlening uitvoert. Zij kan je in contact brengen met een betrouwbare organisatie. Je kunt ook terecht op de NVVK voor een overzicht van schuldhulpverleners die aangesloten zijn bij de NVVK.

Wat doet schuldhulpverlening?

Samen met een schuldhulpverlener maak je een overzicht van jouw financiële situatie. Je gaat je inkomsten en uitgaven op een rij zetten. Je berekent samen hoe hoog de schulden zijn en hoeveel je kunt aflossen. Er wordt samen naar een oplossing gezocht. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of je in aanmerking komt voor toeslagen. Ook als je een (minnelijke) schuldregeling wilt treffen kan de schuldhulpverlener bemiddelen tussen jou en schuldeisers. Gemeenten werken vaak samen met de kredietbank, sociaal raadslieden en maatschappelijk werk. Houd er bij het aanmelden voor schuldhulpverlening rekening mee dat er een wachtlijst kan zijn.

Wie komt in aanmerking voor schuldhulpverlening?

Je kunt schuldhulpverlening krijgen als je:

  • advies of hulp wil bij beginnende schulden
  • schulden hebt waar je zelf niet meer uitkomt;
  • 18 jaar of ouder bent;
  • ingeschreven staat bij je gemeente;
  • geen vaste woon of verblijfplaats hebt;
  • een inkomen hebt. Dit kan ook een uitkering zijn.
  • je geen nieuwe schulden meer maakt.

Soms kunnen aparte regels gelden. Bijvoorbeeld voor zelfstandige ondernemers, dak- of thuislozen vreemdelingen of gezinnen met minderjarige kinderen. Voor jongeren onder de 18 jaar is vertegenwoordiging van een ouders of een voogd nodig.

Zelf aanvragen of iemand anders aanmelden

In principe kan iedereen schuldhulpverlening aanvragen. Maak je je zelf zorgen om je eigen geldproblemen? Dan kun je jezelf melden bij je gemeente. Maar ook anderen kunnen iemand aanmelden voor schuldhulpverlening. Stel: je man gokt veel en de schulden raken ook jou en je gezin. Bijvoorbeeld doordat de huur niet meer betaald kan worden. Dan kan ook jij, als partner, je man aanmelden bij de gemeente voor schuldhulp.

Vergroot lettertype
Scroll naar top