single.php
. . . hulp Informatie over behandeling

 

Informatie over behandeling

Een gokverslaving kan hardnekkig zijn. Een gokverslaving wordt hetzelfde behandeld als andere verslavingen. Je krijgt therapie en/of medicijnen. Lichamelijk afkicken is niet nodig. Al kun je wel ontwenningsverschijnselen krijgen als je stopt met gokken. Maar je bent vooral geestelijk verslaafd aan gokken. Daardoor word je heel onrustig als je niet gokt. Lees meer over de soorten therapie, de medicijnen en de duur van de behandeling.

Soorten behandelingen

Praten: motiverende gespreksvoering
Een behandeling die vaak voorkomt bij gokverslaving, is motiverende gespreksvoering. In welke situaties ga jij gokken? Wat zijn voor jou de nadelen van het gokken? En wat zie jij als voordelen van het veranderen van je gokgedrag? Met je behandelaar ga je deze voor- en nadelen verkennen. Verder bespreek je hoe jij controle over het gokken krijgt. Hoe zorg dat je niet weer begint? Deze behandeling is vooral geschikt als je veel tegenstrijdige gevoelens over het gokken hebt. Je leert al pratende meer over jezelf. Enkele sessies geven je al meer inzicht in je gokgedrag. Een behandelaar heeft beroepsgeheim. Wat jij vertelt, mag hij of zij niet verder vertellen.

Doen: cognitieve gedragstherapie
Uit onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie goed werkt bij gokverslaving. Je leert niet alleen je gedrag veranderen, maar ook je manier van denken. Het is een actieve therapie. Wat je leert, voer je uit in je dagelijks leven. Je maakt huiswerk en je doet oefeningen. Over de resultaten praat je weer tijdens de sessies. Je behandelaar heeft beroepsgeheim. Wat jij vertelt, mag hij of zij niet verder vertellen. Cognitieve gedragstherapie kun je alleen volgen of in een groep. Je kunt de therapie ook combineren met online hulp, hulp bij schulden of medicijnen, als dat nodig blijkt.

Andere behandelingen:

 • Zelfhulpgroepen
  Hier kom je samen met mensen die ook gokproblemen hebben. Veel mensen vinden het fijn om met lotgenoten te praten. Op veel plaatsen in Nederland zijn groepsbijeenkomsten van anonieme gokkers. Er zijn ook groepen voor familie en vrienden van gokverslaafden.
 • Multimodale interventie
  Bij deze behandeling maakt zowel een psychologische, lichamelijke en een sociale aanpak onderdeel uit van je behandeling.
 • Kortdurende interventie
  Een kortdurende interventie bestaat uit een screening en één of enkele persoonlijke adviesgesprekken. In deze gesprekken krijg je feedback en opties voor gedragsverandering. Samen met je behandelaar bespreek je mogelijkheden om je gokgedrag te veranderen.
 • Minnesotabehandeling
  Samen met anderen stoppen. Gebaseerd op het Minnesotamodel dat is ontstaan uit de 12 stappen behandeling van de AA. Zelfhulpgroepen staan in deze behandeling centraal. Net als respect, eerlijkheid, openheid en verbondenheid.

Kijk bij Professionele hulp voor een overzicht van instellingen voor professionele behandelingen.

Medicijnen

Minder gokken of stoppen met gokken? Dat moet je zelf doen. Er bestaat geen pil die dat voor je oplost. Maar medicijnen helpen soms wel. Je gebruikt de medicijnen altijd naast je behandeling. De verslavingsarts kan twee soorten medicijnen voorschrijven: opiaatantagonisten (bv. Naltrexon en Nalmefeen) en antidepressiva (Prozac®, Seroxat® en Remeron®). Van opiaatantagonisten krijg je minder zin om te gokken. Van antidepressiva worden depressieve of wanhopige gevoelens minder heftig. Dat is fijn als je naast het gokken andere problemen hebt. Je stemming wordt beter en je angsten worden minder. Daardoor ben je beter in staat om je gokprobleem aan te pakken.

Duur behandeling

Iedere verslaafde heeft zijn of haar eigen gokproblemen. Daarom is ook de behandeling van gokproblemen heel persoonlijk. Wat bij de een werkt, hoeft bij de ander niet te werken. Het valt dus niet te zeggen hoe lang een behandeling duurt. Wel is een behandeling nooit zwaarder dan nodig is. Kort als het kan, lang als het moet. Heb je hulp nodig? Overleg dan met een medewerker welke behandeling het best bij jou past.

Vergroot lettertype
Scroll naar top