single.php
. . . wet Gokken met geld van mijn bijstandsuitkering

 

Gokken met geld van mijn bijstandsuitkering

Mag je gokken met een bijstandsuitkering? Ja, maar wanneer je grote bedragen wint moet je dit melden. Als je dit niet doet kun je hier een boete voor krijgen. Als je gewonnen prijs er voor zorgt dat je maximaal toegestane vermogen te hoog is wordt je gekort op je uitkering of stopt deze. In dit artikel willen we hier wat meer over uitleggen, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Meldingsplicht

Als je niet genoeg geld verdient of bezit hebt om van te kunnen leven kun je recht hebben op een (bijstands)uitkering. Alle veranderingen die gevolgen hebben voor je recht op deze uitkering moet je aan de gemeente doorgeven. Bijvoorbeeld het winnen van een grote prijs. Wat is een grote prijs? De gemeente waar je woont is hier in de meeste gevallen niet heel duidelijk over. Als je een tientje wint met de Toto of een Kraslot hoef je dit niet te melden. Heb je 500 euro gewonnen met een avondje in het casino dan wil de gemeente dit graag weten. Er is geen wettelijk verplicht minimaal bedrag dat je moet melden.

Tip: heb je twijfel over het wel of niet doorgeven van een prijs? Doe dit dan wel. Dit kan problemen achteraf voorkomen.

Maximaal toegestane vermogen

Heb je spaargeld, aandelen of een tweede huis? Of heb je krediet bij de bank of een webwinkel? Dan heb je ‘vermogen’. Prijzen of winst die er voor zorgen dat je over de grens van je maximaal toegestane vermogen gaat hebben invloed op je bijstandsuitkering. Als alleenstaande mag je 6.225 euro aan vermogen hebben.

Twee voorbeelden:

  1. Je vermogen is vastgesteld op 4.000 euro. Je wint een prijs van 10.000. Nu is je vermogen 14.000 euro. Je hebt dan 7.775 euro te veel. Je uitkering wordt dan gekort of ( tijdelijk) stop gezet.
  2. Je hebt schulden en je vermogen is vastgesteld op  -2000 euro. Je wint een prijs van 10.000 euro. Je vermogen is nu 8.000 euro. Dit is 1.775 euro te veel. Je uitkering wordt dan gekort of (tijdelijk) stop gezet.

Voor een alleenstaande ouder of gezamenlijke huishouding die gebruik maakt van een bijstandsuitkering geldt een maximaal toegestaan vermogen van 12.450. De voorbeelden zien er dan zo uit:

  1. Het vermogen binnen de gezamenlijke huishouding is vastgesteld op 4.000 euro. Er wordt een prijs van 10.000 euro gewonnen. Het vermogen is 14.000 euro. Dit is 1.550 euro te veel. De uitkering wordt dan gekort of (tijdelijk) stop gezet.
  2. Binnen de huishouding zijn schulden. Het vermogen is vastgesteld op -2000 euro. Er wordt een prijs gewonnen van 10.000 euro. Het vermogen is nu 8000 euro. De uitkering wordt niet gekort of stop gezet.

Niet melden

Het niet melden van een grote prijs die je hebt gewonnen kan heel verleidelijk zijn. De gemeente heeft niet zomaar toegang tot je bankafschriften. Als zij het idee hebben dat je fraudeert vragen zij wil om toegang. Als je hier niet aan meewerkt wordt je uitkering ingetrokken. Wees je bewust dan iedereen een fraude onderzoek kan krijgen, bijvoorbeeld als de gemeente vermoedt dat je samenwoont. Ook kan het zijn dat iemand de gemeente heeft getipt om onderzoek naar je te doen. Bijvoorbeeld een buurtbewoner of bekende.

Gevolgen

De regels en plichten die bij de bijstandsuitkering horen kunnen soms heel vervelend zijn. Zeker als je blij bent dat je een mooie prijs hebt gewonnen. De verleiding van niet melden kan groot zijn. Wees je bewust dat de problemen die je hierdoor kunt krijgen nog groter kunnen zijn.

Als de gemeente er namelijk achter komt dat je twee jaar geleden geen melding hebt gemaakt van en gewonnen geldbedrag, moet je twee jaar uitkering terugbetalen. Als je hierdoor in de schulden komt en je wilt gebruik maken van schuldhulpverlening heb je een probleem. De rechter kan jouw aanvraag afkeuren als hij weet dat je onterecht bijstand hebt ontvangen. Je moet dan zelf aan een oplossing werken om van je schulden af te komen.

Andere uitkeringen

Ook met andere uitkeringen kan het zijn dat je een grote prijs door moet geven. Kijk als je een uitkering hebt daarom goed naar wat jouw plichten zijn en wat de voorwaarden zijn als uitkeringsgerechtigde.

Vergroot lettertype
Scroll naar top