single.php
. . . feiten Online gokken: nieuwe wet

 

Online gokken: nieuwe wet

Online gokken: nieuwe wet KOA

Online gokken is vanaf 1 oktober 2021 legaal bij aanbieders met een vergunning. Goksites moeten zich dan wel aan regels houden. We hebben de belangrijkste veranderingen op een rijtje gezet.

Waar mag ik legaal online gokken?

Oktober 2021

Je mag alleen legaal online gokken als de aanbieder van de site waarop je gokt een vergunning heeft in Nederland. Je kunt nagaan of een aanbieder een vergunning heeft bij de Kansspelautoriteit. Aanbieders met een vergunning mogen het woordmerk ‘Vergunninghouder Kansspelautoriteit’ op hun website plaatsen.

Nu Alle online kansspelen zijn nu nog illegaal. De enige uitzonderingen zijn TOTO en Runnerz. Je mag bij TOTO online inzetten op sportwedstrijden. En bij Runnerz mag je online op paardenrennen wedden.
Kan ik onbeperkt geld besteden aan online gokken?

Oktober 2021

Nee. Je moet je voordat je je inschrijft bij een site je grenzen aangeven in een spelersprofiel. Hierin geef je aan hoeveel geld je maximaal per dag, week of maand wilt storten. Ook moet je aangeven wat je hoogste tegoed mag zijn op de rekening van de site. Je kan dit maximum altijd naar beneden bijstellen. Als je dit hoger wil aanpassen, moet je 24 uur wachten en de laatste verhoging moet een week geleden zijn.

Nu Ja. Op de illegale sites wordt je niet beperkt in hoe veel geld je kunt inzetten. Je kunt hierdoor in financiële problemen raken.
Kan ik onbeperkt tijd besteden aan online gokken?

Oktober 2021

Nee. Je moet voordat je je inschrijft bij een site in je spelersprofiel aangeven hoe vaak je maximaal wilt spelen. Hierin geef je aan hoe vaak je maximaal wilt aanmelden op de site; hoe vaak per dag, week of maand. Je kan dit maximum altijd naar beneden bijstellen. Als je dit maximum wil verhogen, moet je 24 uur wachten en de laatste verhoging moet minimaal een week geleden zijn.

Nu Ja. Er zijn geen grenzen of beperkingen, omdat er geen toezicht is op de illegale sites.
Kan ik anoniem online gokken?

Oktober 2021

Nee, je moet je inschrijven bij de aanbieder waar je gokt. Je moet je naam, geboortedatum, geslacht, geboorteplaats, BSN, adres, e-mail, telefoonnummer en rekeningnummer opgeven als je je wil inschrijven bij een online aanbieder. Dat moet zodat de aanbieder jou kan uitbetalen, kan controleren of je ouder bent dan 18 jaar en niet bent uitgesloten voor deelname in het CRUKS (Centraal Register Uitsluiting KansSpelen).

Nu Dit verschilt per site. Je bent nooit helemaal anoniem, want je moet wel gegevens invullen om uitbetaald te kunnen worden. Maar je hoeft niet altijd je echte gegevens in te vullen zoals je echte naam of je adres.
Wordt er ingegrepen als ik vaak, lang of met veel geld gok online?

Oktober 2021

Ja. Je stelt van te voren limieten in voor jezelf. Je krijgt vervolgens een waarschuwing als je je niet aan je eigen grenzen houdt. Bijvoorbeeld als je vaker speelt dan je bij je inschrijving had aangegeven. Je krijgt dan bijvoorbeeld een pop-up te zien of een e-mail. Als je te veel blijft spelen, gaat de gokaanbieder met jou in gesprek. Bijvoorbeeld via de telefoon, e-mail of chat. Je krijgt dan het advies om je aan je grenzen te houden en hoe je dit het beste kunt doen. Ook wordt er gekeken of er problemen zijn ontstaan door het gokken. Je kunt een advies krijgen je vrijwillig in te schrijven in het CRUKS: Centraal Register Uitsluiting Kansspelen. De Kansspelautoriteit kan ook onvrijwillig jouw naam in het register zetten. Maar dit kan alleen als de aanbieder denkt dat je jezelf of anderen schade toebrengt omdat je teveel gokt. Als je in het register staat mag je voor minimaal zes maanden niet online gokken. Ook mag je dan niet in landgebonden (niet-online) casino’s gokken. Verder kan de kansspelaanbieder je ook louter en alleen voor bepaalde spellen uitsluiten als je specifiek met dat spel problemen laat zien.

Nu Nee. Illegale goksites grijpen niet in als je te veel of te vaak gokt. Op dit moment moet je als speler dus goed op jezelf letten. Neem op tijd maatregelen als het gokken uit de hand dreigt te lopen.
Heb ik een overzicht van winst en verlies?

Oktober 2021

Ja. De aanbieder moet jou altijd toegang geven tot de volgende informatie: je saldo, je saldo bij laatste aanmelding, je totale inzet sinds je laatste aanmelding, je totale winst en je totale verlies sinds je laatste aanmelding, en een overzicht van alle transacties van de afgelopen 90 dagen.

Nu Nee. Sites zijn wettelijk niet verplicht om dit aan te geven. Een handige tip: Houd zelf eens een tijdje bij hoeveel geld je precies uitgeeft. Zo krijg je goed overzicht.
Kan ik verantwoord online gokken?

Oktober 2021

Aan (online) gokken blijven altijd risico’s verbonden, vooral op illegale sites. Je weet nooit zeker of een spel eerlijk is, dat je gewonnen prijzen worden uitbetaald en dat je als speler goed wordt beschermd. De Kansspelautoriteit probeert de risico’s te verminderen door voorwaarden te stellen aan goksites die een vergunning willen. Maar ook door te controleren of de kansspelen wel eerlijk zijn en of de gewonnen prijzen worden uitbetaald. Volgens de nieuwe wet moeten gokaanbieders bepaalde maatregelen nemen om jou als speler te beschermen. Ze moeten bijvoorbeeld samenwerken met verslavingsdeskundigen. Om zo de kans kleiner te maken dat je problemen krijgt door gokken. Lees
meer over deze maatregelen.

Nu Nee. Er zijn altijd risico’s verbonden aan gokken. Er is daarnaast geen controle op online gokaanbieders. Je weet dus nooit zeker of een spel eerlijk is, dat je gewonnen prijzen worden uitbetaald en dat je als speler goed wordt beschermd.
Kan ik een boete krijgen voor online gokken?

Oktober 2021

Nee. Online gokken bij een website met een vergunning mag. Je kunt alleen een boete krijgen als je gokt op een site waarvan je weet dat de aanbieder geen vergunning heeft: een illegale gokwebsite.

Nu Ja. Als je online gokt op een illegale gokwebsite overtreedt je de Wet op de kansspelen. Je kunt een boete krijgen van maximaal 8.300 euro. Ook kun je dan een strafblad krijgen.

Voordelen van legaal online gokken (t.o.v. illegaal online gokken)

Als de nieuwe wet in gaat en je gokt op een goksite of app, waarvan de aanbieder een vergunning heeft, dan:

• Overtreed je niet de wet

• Weet je zeker dat je je gewonnen prijzen uitbetaald krijgt

• Is de site of app betrouwbaar

• Heb je een eerlijke kans om iets te winnen. Al blijft de kans op verlies altijd groter dan de kans op winst

• Word je beter beschermd tegen het ontwikkelen van gokproblemen

• Krijg je advies en hulp als je gokgedrag uit de hand loopt

Vergroot lettertype
Scroll naar top