single.php
. . . feiten Wat doet gokken met je?

 

Wat doet gokken met je?

  • Je krijgt een adrenalinekick als je wint. Dat voelt fijn. Maar dat fijne gevoel is van korte duur.
  • Je problemen lijken heel ver weg. Maar zodra je stopt met gokken, voel je de problemen weer.
  • Je kunt in een roes of flow staat raken. Je vergeet alles om je heen speelt uren door.
  • Je staat onder hoge spanning. Het kan heel vervelend voelen als je geld verliest.

Gokken werkt voor sommige mensen verslavend. Ze verliezen zich in het spel. Ze spelen te lang door of zetten te veel geld in. Dat kan tot grote problemen leiden.

Wat doet gokken met je lichaam?

Gokken zorgt ervoor dat er veel spanning wordt opgebouwd in je lichaam. Bij het ene spel is dit sterker dan bij het andere spel. De spanning gaat samen met een adrenalinekick. Bij een short-odds-kansspel (zoals roulette of online poker) weet je snel of je wint of verliest. Hierdoor bouwt de spanning telkens snel op en snel af. Zodra je stopt met spelen, kan je lichaam de spanning missen.

Gokken heeft ook invloed op het beloningssysteem in de hersenen. Hoe onzekerder je winkansen, hoe groter het gevoel van beloning in je hersenen. Dit voelt fijn. Als je steeds vaker gokt reageert je beloningssysteem minder sterk. Hierdoor moet je steeds vaker gokken of meer inzetten om hetzelfde fijne gevoel te krijgen als eerst.

Zo wil je steeds opnieuw spelen. Dit maakt dat gokken verslavend kan zijn.

Soms verandert het willen spelen daardoor in moeten spelen. Je speelt niet meer voor de lol, maar je moet toch doorspelen. Om het geld terug te winnen dat je verloren hebt. Of omdat je leven helemaal in het teken van gokken staat. Op dat moment kan er sprake zijn van een gokverslaving.

Vergroot lettertype
Scroll naar top