single.php
. . . feiten Van beleggen tot gokken

 

Beleggen, speculeren & gokken

Wat is precies het verschil tussen beleggen, speculeren en hoe verhoudt zich dit tot gokken? Om die vragen te kunnen beantwoorden, moeten we eerst weten wat beleggen inhoudt. En wat het verschil is tussen beleggen en speculeren. Daarover lees je hier meer.

Beleggen

Als je geld investeert op de beurs zodat je inzet meer waard wordt ben je aan het beleggen. Beleggingsadviseurs adviseren bijna altijd je geld voor meerdere jaren weg te zetten. En om je geld te spreiden over verschillende aandelen en/of obligaties. Hiermee beperk je risico’s en hoop je dat je geld met de jaren meer oplevert. Bij beleggen kun je zelf:

 • De bedrijven onderzoeken waar je in wilt investeren
 • Verdiepen in hoe de economie werkt
 • Een strategie bepalen

Maar je kan ook geld verliezen. Dit kan doordat:

 • je risico’s niet spreidt
 • je te weinig informatie of kennis hebt
 • pech hebt of er ineens een financiële crisis is.
Speculeren

Mensen die speculeren beleggen meestal niet in directe beleggingsproducten, zoals aandelen of obligaties, maar in hefboomproducten. Ze gaan dan ‘long of short’. Wanneer je long gaat, betekent dit dat je inzet op een koersstijging. Wanneer je short gaat, zet je in op een koersdaling. Door de hefboom kun je veel winst halen met weinig inleg. Andersom kan natuurlijk ook; voorspel je verkeerd dan raak je je inleg kwijt en heb je een éxtra verlies. Stel; je zet 1 euro in en er is een hefboom van 20:1 dan kun je dus 20 euro verdienen óf verliezen. Een hefboom leen je van een bank of online broker. Het gebruik van een hefboom kan je dus ook schulden opleveren.

Speculeren en gokken

Op de korte termijn is de financiële markt bijna niet te voorspellen. Daarom wordt speculeren ook wel vergeleken met gokken. De kans dat een koers stijgt op korte termijn is even groot als de kans dat de koers daalt. De markt wordt ook beïnvloed door veel onvoorspelbare factoren, bijvoorbeeld Elon Musk die twittert, een uitspraak van een president, een online community of een onderzoek dat wordt vrijgegeven. Je neemt dus grote risico’s door te speculeren. Bij lange termijn beleggingen kun je meer marktonderzoek doen en neem je minder grote risico’s. Speculeren gaat juist om het nemen van risico’s. Je kunt meer verdienen of verliezen als je meer risico’s neemt.

Spanning

Een gokautomaat is verslavender dan een loterij. Dit komt omdat je vaker in kunt zetten en eerder een uitslag krijgt. Hierdoor wordt het spannender. Je maakt meer en vaker dopamine aan. Hierdoor kun je meer gaan gokken dan goed voor je is. Beleggen lijkt meer op een loterij en speculeren meer op het gokautomaat. Als jij de hele dag de koers kunt volgen op je telefoon, notificaties krijgt en het gevoel krijgt hier actie op te moeten ondernemen kan dit een gewoonte worden. Deze gewoonte levert spanning op. Je kunt dan meer en vaker gaan beleggen/speculeren dan je wilt. Behalve dat je geld kunt verliezen ga je ook meer stress en spanning ervaren. Hier kunnen jij en de mensen in je omgeving last van krijgen.

Risico’s vermijden

Hoe meer je op korte termijn gaat beleggen hoe groter de risico’s worden. Let op de volgende zaken:

 • Verdiep je eerst in het product. Ken de risico’s (deze zijn zeer groot).
 • Vermijd het gebruik van apps op je telefoon, of maak duidelijke afspraken met jezelf wanneer deze wel/ niet te gebruiken
 • Leen geen geld om te kopen, investeer nooit meer dan je kunt verliezen
 • Pas om het gebruik van hefboomproducten. De verliezen kunnen groot zijn
 • Probeer verlies niet goed te maken door nieuwe investeringen of door andere valuta te kopen
 • Spreid altijd je investeringen en overweeg om zeer riskante producten zoals crypto maar een kleine plek te geven in het totaal.
 • Niet denken dat je een grote klapper gaat maken omdat dit in het verleden mogelijk leek

Als onderstaande punten een rol gaan spelen is het belangrijk om dit te bespreken met iemand die je vertrouwt. Doe dit om verdere problemen te voorkomen.

 • Laat je sociale leven, werk of school er niet onder leiden
 • Let erop als je gaat liegen over je uitgaven of hoeveel je ermee bezig bent: dit is een alarmbel.
 • Ook lichamelijke signalen kunnen een teken zijn dat je er meer mee bezig bent dan goed voor je is. Bijvoorbeeld als het je stress oplevert, je geïrriteerd of paniekerig word, als je gevoelens van angst ervaart of wanneer je slecht slaapt.
Vergroot lettertype
Scroll naar top