single.php
. . . feiten Sportweddenschappen en de nieuwe wet KOA

 

Sportweddenschappen en de nieuwe wet Koa

In Nederland mag je wedden op sportwedstrijden bij TOTO en Runnerz. Niet elke vorm van sportweddenschappen is toegestaan. Voor gokkers is het belangrijk dit te weten zodat je niet aan illegale kansspelen deelneemt en het risico loopt om veel geld te verliezen. Lees hier meer over de weddenschappen die wel en die niet zijn toegestaan in Nederland.

Legaal gokken op sportwedstrijden

Online gokken op sportwedstrijden is – behalve bij TOTO (voetbal) en Runnerz (paardenraces) – voorlopig nog illegaal. Zowel de gokker als de aanbieder riskeren een boete. Hier komt verandering in met de nieuwe Wet Koa.

Aanbieders van sportweddenschappen die veel gebruikt worden in Nederland zijn TOTO en Unibet. TOTO is onderdeel van de Nederlandse Loterij – eigendom van de Nederlandse overheid. Unibet is een aanbieder die zijn diensten illegaal aanbiedt in Nederland. Gokken op sportwedstrijden mag volgens de wet alleen via TOTO.

Live betting wordt mogelijk

LiLive bettingin-play betting, of live wedden betekent wedden op (sport)wedstrijden die op dat moment bezig zijn. De kans op een bepaalde uitslag of statistiek verandert tijdens de wedstrijd. De hoogte van de prijs als je de weddenschap wint, verandert naarmate het spel zich ontwikkelt.

Bijvoorbeeld: Ajax speelt tegen FC Utrecht. Voor de wedstrijd kun je meer geld winnen als je op FC Utrecht wed, omdat de kans kleiner is dat FC Utrecht wint. Maar als FC Utrecht 3-0 voor komt te staan, kun je juist veel geld winnen als je inzet op Ajax. De kans dat Ajax alsnog wint, is dan een stuk kleiner.

Als de nieuwe wet van kracht wordt en de online gokmarkt open gaat, zal ook live betting legaal worden. 1https://www.rijksoverheid.nl/documenten/besluiten/2020/08/20/besluit-houdende-bepalingen-ter-uitvoering-van-de-wet-kansspelen-op-afstand Zie pagina 56 Wel zitten hier speciale regels aan. Zo is het voor aanbieders verboden om tijdens een wedstrijd (of in de rust) reclame te maken of pushberichten te sturen om in te zetten op die wedstrijd.

Inzetten op dierenraces

Inzetten op paarden of windhonden tijdens renevenementen is in Nederland toegestaan. Maar dit mag alleen als hier een vergunning voor is verkregen. Het inzetten op andere dieren of bij evenementen waar geen vergunning voor is, is niet toegestaan.

Niet wedden op negatieve gebeurtenissen

Bij matchfixing wordt een sportwedstrijd bepaald door een speler, trainer, scheidsrechter die expres verliest of vals speelt. Zij kunnen hiervoor betaald worden. Om matchfixing tegen te gaan mag je mag niet wedden op negatieve gebeurtenissen. Denk hierbij aan een rode kaart of een overtreding op een tegenstander. Ook op andere makkelijk te manipuleren spelmomenten, zoals een penalty, mag niet worden ingezet.

Wedden op het nieuws (event betting)

Wil je geld inzetten op de winnaar van het Eurovisie Songfestival, het weer tijdens een voetbalwedstrijd of de kleur voetbalschoenen van een spits? Dat mag niet. Omdat de uitslag beïnvloed kan worden of de uitslag is niet goed te beoordelen.

Wedden op e-sports

e-Sports zijn online sporten via computerspellen. Denk bijvoorbeeld aan online wedstrijden via FIFA. Het inzetten van geld op dit type sportwedstrijden is niet toegestaan. Omdat het wedstrijdverloop gemakkelijk te beïnvloeden is.

Fixed odds versus Spread betting

Fixed odds weddenschappen, zoals nu bij de TOTO, zijn en blijven toegestaan. Daarbij is de uitkomst van je gok dat je wint of verlies. Hierbij weet je voor de wedstrijd al welke uitbetaling je krijgt als je de wedstrijd wint. Met andere woorden: je weet van tevoren wat de odds zijn. 

Bij Spread betting zijn er meer opties dan alleen ‘winnen of verliezen’. Hierbij zet je je geld in op een range van uitkomsten. Je gokt bijvoorbeeld dat de ‘spread’ (spreiding) voor het totale aantal doelpunten boven of onder de 2.5 en 3.0 ligt. Hoeveel je wint of verliest is afhankelijk van hoever eronder of erboven je hebt gegokt. Hoe meer gelijk je hebt des te meer je wint, maar naarmate je meer ongelijk hebt verlies je ook meer.

“Voorbeeld: In een wedstrijd staat de puntenspreiding tussen 2-3. Een gokker kan ervoor kiezen om te kopen bij 3 als hij of zij denkt dat er meer dan 3 punten zullen komen, of verkopen bij 2 als hij/zij denkt dat er minder dan 2 punten zullen komen. Als de gokker bij 3 koopt en er 4 punten vallen dan wint de gokker 1 vermenigvuldigd met zijn/haar inzet. Maar als er dan maar 1 punt valt dan verliest de gokker 1 vermenigvuldigd met zijn/haar inzet.”

Spread betting is dus een vorm van sportweddenschappen waarbij pas na de wedstrijd de odds worden bepaald. Vooraf weet je niet hoeveel je gaat winnen, maar ook niet hoeveel je kunt verliezen. Je kunt daardoor meer verliezen dan wat je inzet. Vanwege het grote financiële risico is dit verboden.

Kortom, als je een sportweddenschap wil afsluiten:

  • Wees je bewust van de risico’s
  • Elke aanbieder moet een vergunning hebben van de Kansspelautoriteit om online gokken aan te mogen bieden. Als je gokt op een website of app, check dan of de aanbieder een Nederlandse vergunning heeft.
  • Bescherm jezelf.

Vergroot lettertype
Scroll naar top