single.php
. . . feiten Sportweddenschappen en de nieuwe wet KOA

 

Sportweddenschappen en de nieuwe wet Koa

Nieuwe groep spelers

Online gokken op sportwedstrijden is – behalve bij TOTO (voetbal) en Runnerz (paardenraces) – voorlopig nog illegaal. Zowel de gokker als de aanbieder riskeren een boete. Hier komt verandering in met de nieuwe Wet Koa.

Aanbieders van sportweddenschappen die veel gebruikt worden in Nederland zijn TOTO en Unibet. TOTO is onderdeel van de Nederlandse Loterij – eigendom van de Nederlandse overheid. Unibet is een aanbieder die zijn diensten illegaal aanbiedt in Nederland. Gokken op sportwedstrijden mag volgens de wet alleen via TOTO.

Als online gokken legaal wordt zal waarschijnlijk een nieuwe groep mensen gaan gokken. Vanwege de opening van de online gokmarkt zal de reclame voor nieuwe online gokaanbieders waarschijnlijk toenemen, om spelers aan zich te binden. Ook dit kan tot een toename aan online gokkers leiden.

Wel zijn er voorwaarden aan een vergunning verbonden, om gokkers te beschermen. Zo is het voor aanbieders verplicht om prijzen uit te betalen die zijn gewonnen. En moeten ze ervoor zorgen dat je als gokker vooraf verplicht limieten moet opstellen.

Live betting

Live betting, in-play betting, of live wedden betekent wedden op (sport)wedstrijden die op dat moment bezig zijn. De kans op een bepaalde uitslag of statistiek verandert tijdens de wedstrijd. De hoogte van de prijs als je de weddenschap wint, verandert naarmate het spel zich ontwikkelt.

Bijvoorbeeld: Ajax speelt tegen FC Utrecht. Voor de wedstrijd kun je meer geld winnen als je op FC Utrecht wed, omdat de kans kleiner is dat FC Utrecht wint. Maar als FC Utrecht 3-0 voor komt te staan, kun je juist veel geld winnen als je inzet op Ajax. De kans dat Ajax alsnog wint, is dan een stuk kleiner.

Als de nieuwe wet van kracht wordt en de online gokmarkt open gaat, zal ook live betting legaal worden. 1https://www.rijksoverheid.nl/documenten/besluiten/2020/08/20/besluit-houdende-bepalingen-ter-uitvoering-van-de-wet-kansspelen-op-afstand Zie pagina 56 Wel zitten hier speciale regels aan. Zo is het voor aanbieders verboden om tijdens een wedstrijd (of in de rust) reclame te maken of pushberichten te sturen om in te zetten op die wedstrijd. Elke aanbieder moet een vergunning hebben van de Kansspelautoriteit om online gokken aan te mogen bieden. Als je gokt op een website of app, check dan of de aanbieder een Nederlandse vergunning heeft.

Tegen matchfixing

Je mag niet wedden op alles wat er in een wedstrijd gebeurt. Bijvoorbeeld tijdens een sportwedstrijd wedden op negatieve gebeurtenissen, zoals bij voetbal de eerste rode kaart. Ook op makkelijk te manipuleren spelmomenten, zoals de eerste penalty, mag niet worden ingezet. Dit om matchfixing tegen te gaan.

Spread betting verboden

Niet elke vorm van sportweddenschappen is toegestaan. Fixed odds weddenschappen, zoals nu bij de TOTO, blijven toegestaan. Hierbij weet je voor de wedstrijd al welke uitbetaling je krijgt als je de wedstrijd wint. Met andere woorden: je weet van tevoren wat de odds zijn. Spread betting is een vorm van sportweddenschappen waarbij pas na de wedstrijd de odds worden bepaald. Je kunt daardoor meer verliezen dan wat je inzet. Je kunt om deze reden niet van tevoren berekenen wat je verlies kan zijn. Omdat hier meer financieel risico aan zit is dit verboden.

Kortom, bescherm jezelf. Als je een sportweddenschap wil afsluiten:

  • Wees je bewust van de risico’s
  • Let op of de aanbieder een vergunning heeft in Nederland

Vergroot lettertype
Scroll naar top