single.php
. . . feiten eSports betting

 

eSports betting

Wat is eSports?

Bij electronic sports, of eSports, strijden verschillende mensen of teams tegen elkaar met computerspellen. Dit kan online, maar gebeurt ook in stadions of andere grote ontmoetingsplekken. De populariteit van electronic sports groeit de laatste jaren enorm. Zowel de proefessionaliteit als ook het aantal kijkers nemen toe. Er zijn internationale evenementen die tienduizenden bezoekers over de hele wereld trekken. In Nederland is er zelfs een eDivisie voor voetbal, een eSports vorm van de Eredivisie. Hierin nemen spelers het met hun eigen online voetbalteams tegen elkaar op.

eSports – De sport van de toekomst?

eSports zijn populair. Sommige professionele gamers hebben inmiddels zelfs een ‘supersterren status’ bereikt. Met gamen valt ook geld te verdienen. Het grootste internationale eSports evenenement “The International” had in 2017 maar liefst 24.8 miljoen dollar aan prijzengeld te verdelen. Het ‘Dota2’ toernooi werd gewonnen door een team uit Nederland. Zij wonnen 11 miljoen dollar. Ook met behulp van kijkcijfers en advertentie-inkomsten kunnen gamers geld verdienen. Dit doen zij via Youtube of Twitch. De eSports wereld is een interessante markt voor bedrijven om gericht te kunnen adverteren. Kortom: de eSports zijn groeiend in populariteit en mogelijkheden.

Hoeveel mensen doen aan eSports?

Onderzoeksbureau Superdata telde in 2017 ruim 1,4 miljoen kijkers in Nederland die naar professionele game-wedstrijden keken. Zij verwachten dat dit aantal in 2019 met 50% is gegroeid naar 2,2 miljoen kijkers. Het zijn vooral 18- tot 44-jarigen die naar eSports kijken. Dit is in totaal 86 procent van alle Nederlandse kijkers. Over alle leeftijden zijn het vooral mannelijke kijkers: 84 procent. Slechts 4 procent van de eSports-kijkers is tussen de 13 en 17 jaar. De andere 10 procent bestaat uit mensen van 45 jaar of ouder.

Gokken op eSports: Wat kan er misgaan?

De nieuwe mogelijkheden om te verdienen aan games zijn ook door wedkantoren ontdekt. Op verschillende websites kan geld worden ingezet op wedstijden van eSports. Maar veel wedstrijden zijn niet gereguleerd. Dit betekent dat er weinig toezicht op is of het wel eerlijk verloopt. Door het ontbreken van regels en goede controle kunnen er vervelende situaties ontstaan. Dit is in het verleden al vaker gebeurd. Hierdoor kun je bedrogen uitkomen als je op een eSports wedstrijd of speler gokt. Daarnaast is online gokken – ook op eSports – in Nederland voorlopig nog illegaal: hier neem je dus extra risico’s mee dat je je geld verliest of een boete krijgt.

  • Matchfixing: Dit komt ook voor bij eSports betting. Het betekend dat spelers bewust verliezen. Zij laten kansen liggen of maken expres fouten. Het weggooien van het spel wordt “throwing games” genoemd.
  • Valsspelen: Doordat er soms grote belangen op het spel staan kunnen spelers ook vals spelen. Dit doen ze bijvoorbeeld door hacks aan te brengen in het spel of de computer. Soms gebruiken spelers aanvullende software, waardoor ze het makkelijker hebben.
  • Doping: De eSports wedstrijden duren soms enorm lang. Om dit vol te houden gebruiken spelers soms drugs. Net als bij gewone sport mag dit niet. Hierdoor spelen ze eigenlijk ook vals. Ze kunnen het immers veel langer volhouden dan hun tegenspeler. Bij grote eSport evenementen zijn er zelfs dopingcontroles. Net zoals bij wielrennen of voetbal.
Vergroot lettertype
Scroll naar top