single.php
. . . feiten Dit moet je weten over loterijen in Nederland

 

Dit moet je weten over loterijen in Nederland

Jaarlijks doet bijna de helft van de Nederlandse bevolking mee aan een loterij. Sommigen af en toe en een anderen door maandelijks mee te spelen met een of meerdere loterijen. In dit artikel lees je alles over wat je als speler moet weten over loterijen. Wat voor een soort loterijen zijn er? Hoe ze zijn georganiseerd? En weet je wat wij Nederlanders eigenlijk uitgeven aan loterijen?

Een loterij is een kansspel waarbij de deelnemers loten kopen. Elk lot heeft een cijfer en/of lettercombinatie. De opbrengst van de lotenverkoop wordt voor een deel gebruikt voor het uitkeren van prijzen. Deze prijzen worden door middel van een trekking verdeeld onder de deelnemers. Meestal is hier een notaris bij. Deze zorgt er voor dat de trekking eerlijk verloopt. Alle loterijen in Nederland zijn verplicht om minimaal 40% van de inleg uit lotenverkoop weg te geven aan goede doelen, sport, cultuur of staatskas. De rest van de inleg is bestemd voor de prijzenpot en het organiseren van een loterij.

Loterijen populair

Volgens de meest recente cijfers van Intraval (2016) heeft 88% van de Nederlandse bevolking van 16 jaar of ouder ooit in hun leven gegokt, waarvan 62,1% in het afgelopen jaar. Als we kijken naar het soort kansspel zien we dat loterijen het populairst zijn: 54,4% van de ondervraagden heeft dit in het afgelopen jaar gespeeld. In 2017 was de omzet van de verschillende Nederlandse loterijen 1,944 miljard euro. Nederland telde in dat jaar 7,8 miljoen huishoudens. Dat betekent dat er gemiddeld per huishouden voor bijna 250 euro per jaar aan loterijen werd meegedaan.

Soorten loterijen

Er zijn in Nederland veel verschillende soorten loterijen. Grote overeenkomst is dat ze allemaal loten verkopen met daarop een cijfer en/ of lettercombinatie. De combinatie is meestal uniek. Bij sommige loterijen mag je je eigen cijfer of lettercombinatie bedenken. Het kan dan zijn dat je dezelfde combinatie als een andere speler kiest. Je combinatie is dan niet uniek meer. Nadat je een lot hebt gekocht moet je enige tijd wachten op de uitslag. De trekking is op een vast moment waarop de winnende getallen en/ of letters worden getrokken.

Europese loterijen

Er worden in Nederland grote Europese loterijen aangeboden met hoge jackpots. Deze zijn vaak zo hoog, omdat er veel inleg is. De prijzen worden verdeeld over winnaars in meerdere Europese landen. Doordat er meer mensen meespelen is de kans op winnen ook kleiner. Veel van deze loterijen hebben geen Nederlandse vergunning. Daardoor is meespelen illegaal.

Vergunningen

De overheid wil spelers van loterijen beschermen tegen oneerlijke loterijen. Ook willen zij belasting heffen op de loterijen. Daarom is voor het organiseren van een loterij een vergunning nodig. Voor goede doelen loterijen mag iedereen een vergunning aanvragen. 40% van de opbrengst van de loterij moet naar sport, maatschappelijk welzijn, cultuur, gezondheidszorg of ontwikkelingswerk gaan. Op de website van de loterij staat vermeld of het een goede doelen loterij is en aan welke goede doelen zij opbrengst afstaan. De staatsloterij moet minimaal 15% afdragen aan de staat en de Lotto 18%.

Verslavingsrisico

Doordat er bij loterijen een langere tijd is tot je weet of je een prijs hebt gewonnen zijn zij veel minder verslavend. Krasloten of gokspelen waar je snel een uitslag krijgt zijn meer verslavend. Krasloten vallen niet onder de loterijen, omdat je direct een uitslag kan krijgen. Hier kun je meer te weten komen over verschillende gokspellen en de verslavingsrisico’s.

Hoge kostenpost

Per huishouden wordt er in Nederland gemiddeld 250 euro per jaar aan loterijen uitgegeven. Veel loterijen werken met abonnementen, waardoor er maandelijks geld van je rekening wordt geschreven. De kans op het winnen van grote prijzen is uitermate klein. Sommige loterijen adverteren met een hoge winkans. Dit klinkt mooier dan het is: meestal gaat het om het winnen van heel kleine geldbedragen en niet om een grote prijs. Hiermee verdienen deze loterijen meer dan dat het jou oplevert.

Vergroot lettertype
Scroll naar top